‘Cybercriminelen gebruiken YouTube om cryptojacking malware te installeren’

Cybercriminelen gebruiken YouTube om hun botnet verder uit te breiden. Volgens het antivirusbedrijf Eset worden de mensen achter het botnet genaamd Staintinko steeds handiger in het verspreiden van hun schadelijke software.

Naast valse advertenties, nep accounts op social media en het stelen van wachtwoorden is er een nieuwe manier om hardware te infecteren: YouTube.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Monero (XMR)

Stantinko installeert cryptocurrency mining modules via YouTube. Slachtoffers van dit soort malware minen zonder het te weten de cryptomunt Monero (XMR). XMR heeft een extra laagje aan privacy die bitcoin (BTC) niet heeft.

Dat maakt het voor zaken waar je liever wat meer privacy voor hebt aantrekkelijker. Dat geldt voor mensen die goed én kwaad willen.

Stantinko

Het Stantinko botnet is al actief sinds 2012. Zij richten zich vooral op Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan. Er zijn zo’n 500.000 apparaten geïnfecteerd.

De mensen die per ongeluk de software binnen hengelen stellen hun CPU beschikbaar om Monero te minen. Dat geld gaat, uiteraard, direct naar de criminelen achter de software. Met honderd duizenden slachtoffers kan dat goed geld opleveren.

Het is niet gemakkelijk om te ontdekken dat je Stantinko op je computer hebt. De code steelt computerkracht en doet alsof dat bedoeld is voor de standaard processen.

Eset informeerde YouTube over de schadelijke software, ze zeggen nu dat ze alle kanalen hebben verwijderd waar sporen te vinden waren van Stantinko. Dus je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken wanneer je weer eens je favoriete kattenvideo bekijkt.

De criminelen zijn echter nog steeds actief. Volgens Eset blijft de code van Stantinko zich ontwikkelen. Waar er eerder vooral aanvallen plaatsvonden via contenmanagersystemen als Joomla en WordPress, gaan ze nu dus nog stappen verder.

Ze besturen op afstand een cryptomining module. Sinds augustus 2018 wordt deze nieuwe software verspreid via YouTube en andere kanalen.

Wij in Nederland lijken voorlopig nog geen target voor deze groep criminelen, maar het is altijd goed om zo nu en dan je hardware te checken op virussen of andere vervelende software.

Mocht je zelf willen checken of je op een bepaalde manier toch bent geïnfecteerd dan kun je op je PC zoeken op de volgende locatie: Win/CoinMiner.Stantinko. Volgens het antivirusbedrijf is dat de opslagplek voor de malware.

Cryptovaluta en criminaliteit

Monero mag dan wel een streepje voor hebben op het gebied van (standaard) privacy, maar ook in de onderwereld is bitcoin populairder. Volgens Europol gebruiken cybercrimelen het liefst bitcoin als betaalmiddel.

Door het decentrale en open karakter van BTC is het een interessante optie voor criminelen. Er is geen toestemming nodig voor een transactie. Dat is een erg mooie eigenschap, maar kan ook gebruikt worden voor minder leuke doeleinden.

Lees meer over:
misdaadmonero

  By Robin Heester

  Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Bitcoinmagazine.nl opgebouwd, inmiddels verkocht en nog steeds actief om een deel van de redactie te runnen. Hup bitcoin! :)

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer