CZ: “Binance genereert 90 procent van inkomsten uit transactiekosten”

Het grootste beursplatform van de markt, Binance, genereert volgens CEO Changpeng Zhao 90 procent van zijn omzet uit handelskosten. Dit laat de flamboyante stuurman van het beursplatform weten in een interview met TechCrunch op YouTube.

Opvallende verklaring

Het is een opvallende verklaring, omdat de handelskosten op bitcoin momenteel nul zijn bij Binance. Wat betekent dat het beursplatform vooral verdiend aan de speculatie en handel in altcoins en de meer risicovolle producten die ook voor bitcoin niet gratis zijn. Hiermee moet je denken aan hefboom-handel en dat soort zaken.

Overigens kan het in theorie nog 40 miljoen dollar per jaar verdienen door advertenties van CoinMarketCap op het platform te plaatsen. Niet lang geleden nam Binance deze website voor een gigantisch bedrag over. Om meer gebruikers naar de website te trekken draaide het dus voor 40 miljoen dollar per jaar advertenties op het handelsplatform.

"We kunnen dat opnieuw aanzetten, wat 40 miljoen dollar per jaar oplevert. Maar dat hoeven we vandaag niet te doen", aldus Zhao. Overigens is het wat dat betreft wel interessant om precies dat in de gaten te houden. Als Binance ervoor kiest om die advertenties weer aan te zetten, dan kan dat betekenen dat het langzaam maar zeker in liquiditeitsproblemen komt.

Wat dat betreft is het niet heel intelligent van Zhao om dit te zeggen, tenzij Binance er zo warmpjes bij zit, dat hier überhaupt geen sprake van zal zijn. Zhao is geen domme jongen, dus ook over deze uitspraak zal nagedacht zijn. We kunnen het immers ook interpreteren als een claim dat Binance er momenteel heel goed voorstaat.

Omzet Binance in 2021

Dat het goed gaat met Binance, blijkt wel uit een analyse van Bloomberg voor het jaar 2021. Het mainstream mediabedrijf gokt dat Binance in 2021 een omzet van ongeveer 20 miljard dollar draaide. We kennen de marges van Binance natuurlijk niet, maar dat is echt enorm en gezien de zekerheid waarmee Zhao naar buiten toe optreed, lijkt het wel goed te gaan met de beurs.

Dat getal van 20 miljard dollar is overigens bizar als je bedenkt dat Binance pas sinds de zomer van 2017 bestaat. Daarna heeft het slechts tot januari 2018 geduurd voordat Binance het grootste beursplatform ter wereld was op basis van handelsvolume.

We hebben met Zhao dan ook te maken met een goede zakenman, die heel goed lijkt te weten waar hij mee bezig is. Getuige ook de 'liquidatie' van FTX, als we dat zo mogen noemen. Je zou kunnen stellen dat Zhao degene is die FTX omver wierp door openlijk te verklaren dat Binance al zijn FTX tokens wilde verkopen op basis van de zwakke balans van Alameda Research. Niet lang daarna ontstond de digitale bankrun op het platform, waardoor FTX uiteindelijk omviel.

Lees meer over:
BinanceChangpeng ZhaoFTX

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....