Week in Bitcoin: 2,3 miljard aan bitcoin naar Binance, wat is hier aan de hand?

De wereld van bitcoin (BTC) staat nooit stil. Wat is er de afgelopen week allemaal gebeurd? Een selectie van het nieuws van afgelopen week.

FTX-drama deel 2

In het vorige weekoverzicht hebben we uitgebreid aandacht besteed aan de eerste week van het FTX-drama. Ook afgelopen week kwam FTX én zijn voormalige CEO Sam Bankman-Fried veelvuldig in het nieuws.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is jammer dat bitcoin technologie in sommigen media gelijkgesteld wordt aan dit cryptodrama. Tegelijkertijd heeft de bitcoin koers, gezien de relatieve grootte van deze assetklasse, wel last van deze implosie en afnemend vertrouwen in de markt. Anderzijds gebeurt er nog genoeg positiefs in de markt, maar krijgt dat momenteel minder aandacht. Misschien ook wel terecht, omdat veiligheid van klantentegoeden van levensbelang voor het vertrouwen in deze assetklasse.

De geschiedenis van bitcoin leert ook dat bitcoin ook deze saga gaat overleven. Het bitcoin netwerk draait door, elke tien minuten komt er een nieuw blok aan de ketting en steeds meer financiële middelen én mankracht wordt in deze ontluikende geld – en spaartechnologie gestopt. Het geduld van investeerders die de lange termijn in de gaten houden wordt zeker getest, maar er is een groeiende groep die voor de lange termijn in bitcoin en niet verkoopt, wat er ook gebeurt.

Zo zien bitcoin als een schaars, digitaal goed, zie het als een zeldzame Porsche die je blijft koesteren en oppoetsen. En als we de westerse bril even afzetten, in landen als El Salvador, is bitcoin (en dan met name het lightning netwerk) van waarde voor mensen die afhankelijk zijn van geldovermakingen uit het buitenland.

Daar bewijst bitcoin waarde, waarde die shitcoins als de FTX token nooit kunnen bieden. De cryptowereld is een wereld die parallel loopt aan de bitcoinwereld, en soms kruisen ze elkaar zoals nu met FTX, maar steeds vaker heeft de bitcoinoom last van zijn speculatieve cryptoneefje. Dat zal voorlopig niet voorbij zijn, we zijn nog zéér, zéér vroeg…

Enkele nieuwslinks naar FTX-artikelen de afgelopen week:

Markt op zijn hoede: “Amerikaanse yield curve voorspelt diepe recessie”

De aandelenbeurzen zijn vandaag voorzichtig geopend, want de angst is op dit moment groot in de markt. Het aantal corona-gevallen in China zit weer in de lift, James Bullard van de Federal Reserve kwam met strenge uitspraken en de Amerikaanse yield curve voorspelt op korte termijn een diepe recessie.

FSB official: ‘Crypto binnenkort een bedreiging voor het financiële systeem’

In navolging van het omvallen van FTX spreken verschillende politici
zich uit tegen de ‘crypto-industrie’, die volgens hen op termijn een
bedreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit kan vormen. Ditmaal gaat het om Steven Maijoor, de voorzitter van de crypto-werkgroep van de Financial Stability Board.

‘BlockFi bereidt faillissement voor’

BlockFi gaat snijden in haar organisatie en onderzoekt een Chapter 11 failissementsprocedure om de huidige problemen ‘op te lossen’. Dat meldt zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen dichtbij het renteplatform. Het is onbekend hoeveel ontslagen er gaan vallen. Er is een sterke vervlechting met FTX.US, het failliete bedrijf dat BlockFi een lening verstrekte van 400 miljoen dollar.

Edward Snowden: overweeg weer in bitcoin te stappen

Edward Snowden heeft zich expliciet uitgelaten over bitcoin. De bitcoin koers in het bijzonder. Op zijn Twitter-account zegt hij vrij vertaal het volgende: ‘er liggen nog veel problemen in het verschiet, maar voor het eerst in tijden begin ik de kriebels te krijgen om weer in te stappen’.

Grootste publieke investeringsmanager ter wereld start cryptofonds

Man Group Plc maakt zich klaar voor de lancering van een crypto-hedgefonds. De in Londen gevestigde investeringsmanager hoop alles tegen het einde van het jaar rond te hebben.

Stablecoin-uitgever Circle verliest 3 miljard dollar na harde beslissing van Binance

Circle is het bedrijf achter de USD Coin (USDC), moet mogelijk een verlies van 3 miljard dollar opschrijven als gevolg van de automatische conversie van USDC naar Binance USD (BUSD) op het handelsplatform van Binance. Wat is er aan de hand?

Bitcoin whale maakt transactie van $1,5 miljard

Een onbekende bitcoin whale stuurde ruim 9.000 BTC in één transactie. Voor een transactie met bitcoin maakt de waarde niet uit. Je kunt 1 bitcoin versturen, 0,0001 bitcoin of nog kleinere aantallen. Deze transactie ter waarde van ruim $1,5 miljard kostte de verzender wel ruim $29. Je kunt extra betalen om je transactie aantrekkelijker te maken voor miners.

2,3 miljard aan bitcoin naar Binance, wat is hier aan de hand?

Binance ziet een recordinstroom van 138.000 bitcoin naar zijn beurs vloeien. Capituleert nu de markt en willen beleggers massaal van hun bitcoin af?

Volgens analisten doet deze piekinstroom denken aan de capitulatie van de bearmarkt in 2018, vlak na het explosieve einde van 2017, waarbij de koers de $20.000 aantikte. Uiteindelijk daalde de koers naar $3.200 in november 2018, wat de bodem markeerde van die bearmarkt.

‘Bitcoin koers vanaf 2024 naar $149.000’

De cryptomarkt staat in vuur en vlam door het FTX-drama, en de bitcoin prijs staat ruim 70% onder de laatste all-time high, maar cryptofonds Pantera Capital zet het vizier op de lange termijn.

Ze informeren hun klanten met een nieuwe blockchainletter
en daarin staat ook een interessante grafiek voor bitcoiners. De korte
termijn voorspelling is dat de bitcoin koers nog verder gaat uitbodemen,
maar dat de koers nog wél op stoom gaat komen de komende jaren. Leidend
daarbij is de volgende halvening van begin 2024, zo denken CEO Dan
Morehead en zijn kompanen.

Eerdere nieuwsoverzichten:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...