Bitcoin koers daalt níet steevast na verlopen CME futures blijkt uit data

Bitcoin futures worden vaak aangewezen als een van de factoren die de bitcoin prijs naar beneden drukt. Klopt dat wel?

Een paar onderzoeken uit 2019 kwamen uit op een gemiddelde koersval van 2,3 procent in de 40 uur voor het verstrijken van de settlement datum van de futures.

De eerste drie maanden van 2021 had de bitcoin koers het lastig tegen het einde van de maand en explodeerde de prijs kort na het verstrijken van de futures. Sommige traders dachten hiermee een trend te hebben gespot, maar niets blijkt minder waar. Een korte duik in de data.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Drie herhalingen zijn geen bewijs van een trend

De afgelopen 13 maanden zijn niet minder dan spectaculair geweest voor bitcoin, gezien onze favoriete digitale munt meer dan 700 procent is gestegen. In principe kun je willekeurige momenten in de maand pakken om waarschijnlijk ook een patroon terug te vinden.

In de onderstaande grafiek zie je bijvoorbeeld dat er vrijwel ieder keer een rally is geweest nadat de maan zich in zijn laatste kwartier bevond. Een behoorlijk willekeurig event dat niets te maken heeft met de bitcoin koers op basis waarvan sommige traders iets een trend durven te noemen.

Bitcoin koers daalt níet steevast na verlopen CME futures blijkt uit data

Het is dus wachten op de volgende maan in zijn laatste kwartier voordat we weer een run omhoog gaan maken, of toch niet. De enige juiste conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat bitcoin tijdens een bull run veel positieve runs maakt en dat je daarin altijd wel patronen kunt terugvinden.

Bitcoin koers daalt niet altijd

In zowel oktober en december van 2020 daalde de bitcoin koers niet richting het verstrijken van de maand. Ook de 12 procent stijging richting het einde van april rechtvaardigt het zetten van vraagtekens bij de theorie over het verstrijken van de opties. Is het wel echt zo relevant als sommigen denken?

Overwegende dat er geen prijsval is gezien in 3 van de laatste 7 maanden dat de opties verstreken, kunnen we deze mythe naar het rijk de fabelen verwijzen.

Het ontwikkelen van dit soort theorieën zal uiteindelijk maar weinig rendement opleveren. Een score van 4 uit 7 betekent een winstpercentage van 57 procent en dat lijkt mij in ieder geval niet voldoende om een trend te spotten.

Lees meer over:
CMEdataopties

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....