Data van 5,7 miljoen klanten van Gemini te koop aangeboden voor 30 bitcoin

408 totale weergaven

Op 14 december meldde cryptobeurs Gemini dat sommige van haar klanten het doelwit zijn geworden van phishing-campagnes. Het blijkt nu dat de klantgegevens al veel langer geleden zijn gelekt en op verschillende fora rondgingen.

Datalek

Het zou gaan om een "incident bij een externe leverancier". Om welke partner het precies gaat is niet bekend.

Reporter Wu Blockchain meldde dat maar liefst 5,7 miljoen gebruikers zijn getroffen door de hack. Er zouden e-mailadressen en telefoonnummers van klanten op straat liggen. Nu komt er echter nog meer nieuws naar buiten over het voorval.

Volgens Bleeping Computer dateert de lek al van voor september 2022. Enkele maanden geleden werd de informatie namelijk al te koop aangeboden op verschillende hackerfora, zoals in onderstaand screenshot te zien is.

Data van 5,7 miljoen klanten van Gemini te koop aangeboden voor 30 bitcoin

Onderzoeker Ilascu van BleepingComputer zegt dat er "meerdere berichten op een hackerforum" stonden die met Gemini te maken hadden. Een gebruiker probeerde de persoonsgegevens te verkopen voor 30 bitcoin, of ongeveer $500.000.

In oktober verscheen hetzelfde voorstel op een ander forum, maar dan vanaf account met een andere alias.

Half november kwam de informatie opnieuw op hackerssite Breachforums voorbij. Daarbij claimde de hacker dat het ook informatie van klanten van andere beurzen omvatte. Verder deelde hij dat 3 cijfers uit het telefoonnummer van de klanten ontbraken.

Data van 5,7 miljoen klanten van Gemini te koop aangeboden voor 30 bitcoin

Uiteindelijk werd de database gratis aangeboden vlak voordat het account van het forum werd verbannen. Het lijkt er op dat er inmiddels misbruik is gemaakt van de persoonsinformatie, gezien er phishing-emails rondgaan.

Ook als je géén account bij Gemini hebt, is het goed om alert te zijn. Verschillende andere cryptobedrijven hebben in het verleden te maken gehad met soortgelijke dataleks, zoals bijvoorbeeld hardware fabrikant Ledger in 2020.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGemini