Datalek bij cryptobeurs Bitvavo

Bitvavo is getroffen door een datalek. De cryptobeurs had een probleem waardoor gebruikers gegevens van andere klanten konden inzien.

Klanten van Bitvavo laten weten dat zij gegevens van iemand anders konden zien via de app en de website. Mede daarom werd de app van de beurs tijdelijk stopgezet. Bitvavo zoekt contact met getroffen gebruikers. Volgens Bitvavo hoef je jezelf niet druk te maken als je nog niets hebt gehoord.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Bitvavo zijn er door dit lek geen klantenfondsen in gevaar geweest. De oorzaak van het lek is bekend. Ook noemt de beurs het aantal slachtoffers: "Door een verkeerde configuratie van onze cache-oplossing werden de persoonlijke gegevens van acht gebruikers blootgesteld aan gebruikers die zich gedurende 15 minuten bij de app of het web hadden aangemeld."

Disclaimer: Bitvavo is, zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, adverteerder op deze website.

De hele reactie van Bitvavo op het voorval lees je hier.

Risico's

Datalekken zijn helaas niet iets unieks voor de wereld van bitcoin. Regelmatig liggen er grote databases met persoonsgegevens op straat.

Naast de eigen administratie met gegevens moeten brokers en beurzen ook verplicht steeds meer gegevens vragen én opslaan. Je mag simpelweg geen bitcoin verkopen of kopen als bedrijf zonder het aanleggen van een uitgebreide database. Partijen als de Belastingdienst en de politie kunnen aankloppen met een verzoek die je als bedrijf moet volgen.

Die vereisten zijn echter wel bekend. Het is aan de bedrijven zelf om aan die regels te voldoen én de boel potdicht te houden. Dat lukt lang niet altijd.

Als je bitcoin wil kopen moet je goed weten wat je doet. Denk er aan dat er een moment kan komen dat je gegevens op straat komen te liggen. Je kunt ook op zoek naar (anoniemere) alternatieven, maar die werken vaak weer minder makkelijk.

Je hebt peer-to-peer handelsplaatsen als Hodlhodl en Bisq. Ook zijn er brokers en beurzen die nog altijd minder gegevens van je vragen dan de gemiddelde Nederlandse partij.

Een handige website om eens te kijken waar jouw gegevens ooit zijn gelekt is Have I Been Pwned.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...