David Marcus: “Bitcoin winter in 2023 nog niet ten einde”

David Marcus is de CEO van oprichter van het bitcoin-bedrijf Lightspark, dat zich focust op het Lightning Network. Als we de woorden van Marcus mogen geloven, dan komt de bitcoin-winter die we momenteel doormaken in 2023 nog niet ten einde en is het wachten op 2024 of zelfs 2025. De reden hiervoor ligt volgens Marcus in de ellende die is veroorzaakt door partijen als FTX.

Bearmarkt tot 2025?

Marcus heeft een rijke carrière binnen de techwereld achter de rug en maakt onder andere faam op de crypto-afdeling van Meta en daarvoor was hij werkzaam bij PayPal. Als iemand verstand heeft van de betaalindustrie, dan is hij het wel. Volgens Marcus is het vertrouwen in de industrie echter dusdanig geschaad, dat het weleens tot 2025 kan duren voordat we de eerste tekenen van herstel zien.

"We gaan deze 'crypto-winter' nog niet achter ons laten in 2023 en waarschijnlijk ook niet in 2024", zo vat hij zijn verhaal samen. "Het kan weleens jaren duren voordat de markt herstelt van enkele gewetenloze partijen. Het gaat jaren duren om het vertrouwen van de consument weer op te bouwen, maar uiteindelijk geloof ik dat het een waardevolle reset is voor de industrie", zo spreekt Marcus.

Zelfs als het herstel van de markt langer duurt dan verwacht, gelooft Marcus dat er uiteindelijke een nieuwe en sterkere industrie staat dan die waar we nu mee moeten dealen. "De jaren van het creëren van tokens om daar vervolgens miljoenen mee te verdienen is voorbij. De muziek is gestopt. We moeten terug naar het creëeren van daadwerkelijke waarde en echte problemen oplossen", zo luiden de duidelijke woorden van Marcus.

Het Lightning Network

Binnen de industrie heeft Marcus een gigantisch vertrouwen in de potentie van het Lightning Network. Het Lightning Network is de tweede laag op Bitcoin die het mogelijk maakt om razendsnelle goedkope transacties te faciliteren. Ook andere grote spelers binnen de industrie hebben de hoop allesbehalve opgegeven.

Denk bijvoorbeeld aan Cathie Wood, de CEO van Ark Invest, die zich geen zorgen maakt over de toekomst van bitcoin. "De Bitcoin blockchain is geen moment in paniek geweest tijdens deze crisis, die veroorzaakt is door ondoorzichtige gecentraliseerde spelers. Het is geen verrassing dat Sam Bankman-Fried geen liefhebber was van Bitcoin [...] want hij kon het niet controleren", aldus Wood.

Wat de bitcoin koers betreft zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Sommigen verwachten dat de ellende nog niet voorbij is en dat de bitcoin koers weleens kan terugzakken tot bijvoorbeeld 10.000 dollar. Anderen denken juist dat we de bodem al gehad hebben en dat er nu een periode van langzaam herstel begint.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....