De helft van traditionele hedgefondsen investeert in de cryptomarkt

313 totale weergaven
|

Bijna de helft van de traditionele hedgefondsen heeft de cryptomarkt betreden, gedreven door duidelijkere regelgeving en de opkomst van op crypto gerichte ETF’s in belangrijke regio’s.

Helft van traditionele hedgefondsen investeert in crypto

Uit een recent rapport blijkt dat bijna de helft van de traditionele hedgefondsen nu in cryptocurrencies investeert, wat een grote verschuiving in het financiële landschap markeert. Deze verandering is aangewakkerd door duidelijkere regelgeving en de lancering van crypto-gerichte exchange-traded funds (ETF’s) in belangrijke markten zoals de Verenigde Staten en Azië, waardoor digitale activa aantrekkelijker worden voor institutionele beleggers.

Het Global Crypto Hedge Fund Report, gepubliceerd door de Alternative Investment Management Association (AIMA) en PwC, ingezien door Bloomberg, geeft aan dat 47% van de hedgefondsen op traditionele markten nu betrokken zijn bij digitale activa. Dit aantal is aanzienlijk gestegen van 29% in 2023 en 37% in 2022, wat een weerspiegeling is van de toenemende belangstelling onder grote financiële bedrijven.

Het rapport noemt de introductie van crypto-ETF’s als een sleutelfactor, die een gereguleerde en eenvoudigere manier biedt om toegang te krijgen tot digitale activa zonder directe blootstelling aan spotmarkten.

33% wil uitbreiden

Volgens het onderzoek is 67% van de hedgefondsen die al in crypto hebben geïnvesteerd van plan hun huidige investeringsniveau te handhaven, terwijl veel anderen van plan zijn hun bezit tegen eind 2024 uit te breiden. Deze trend benadrukt het groeiende vertrouwen in digitale activa als strategische strategie.

Er zijn een aantal factoren die hierin een belangrijke rol hebben gespeeld:

Verbeterde bewaaroplossingen

Een belangrijke factor die de intrede van hedgefondsen in de cryptosector aanmoedigt, is de verbetering van de bewaaroplossingen. Bezorgdheid over de veiligheid en veilige opslag van crypto activa waren grote obstakels. De vooruitgang op het gebied van custodial technology en betere verzekeringsopties hebben deze angst echter weggenomen, waardoor het voor instellingen eenvoudiger is geworden om hun digitale investeringen te beheren.

Dit is van cruciaal belang geweest bij het aantrekken van meer traditionele fondsen, aangezien het betrouwbaar veiligstellen van activa essentieel is voor grootschalige adoptie.

Duidelijkheid in regelgeving

Duidelijkheid van de regelgeving heeft ook een cruciale rol gespeeld. In voorgaande jaren werd de cryptomarkt gehinderd door onzekerheid en inconsistente regelgeving in verschillende regio’s. Nu stellen landen als de Verenigde Staten, delen van Azië en Europa duidelijkere regels en nalevingskaders voor digitale activa vast.

Dit heeft hedgefondsen meer vertrouwen gegeven om deze markt te betreden, waardoor de risico’s die gepaard gaan met juridische en compliance kwesties worden geminimaliseerd.

Crypto als legitieme investering voor hedgefondsen

De groeiende betrokkenheid van hedgefondsen verandert de perceptie van cryptocurrencies als legitieme investering. Aanvankelijk gezien als een speculatief actief, worden digitale valuta nu geïntegreerd in de traditionele financiële wereld.

Terwijl institutionele spelers als BlackRock en Fidelity hun eigen cryptoproducten onderzoeken, vervaagt de grens tussen conventionele en digitale financiën, wat erop wijst dat cryptocurrencies een blijvend onderdeel van het mondiale financiële systeem aan het worden zijn.

Bovendien richten hedgefondsen zich niet langer uitsluitend op Bitcoin en Ethereum. Velen breiden zich uit naar gedecentraliseerde financiële (DeFi) tokens, laag-2-oplossingen en andere opkomende digitale activa. Deze verschuiving laat zien dat hedgefondsen verder kijken dan speculatie en het bredere potentieel van blockchain-technologie en de toepassingen ervan erkennen.

Voorzichtigheid onder hedgefondsen

Ondanks deze vooruitgang blijven hedgefondsen echter voorzichtig. Velen wijzen slechts een klein deel van hun kapitaal toe aan crypto en beschouwen het als een investering met een hoog risico en een hoge beloning.

Deze conservatieve benadering betekent dat hoewel meer fondsen meedoen, hun totale bijdrage aan de sector nog steeds relatief bescheiden is in vergelijking met andere beleggingscategorieën.

Over het geheel genomen markeert het adoptiepercentage van 47% onder traditionele hedgefondsen een cruciaal moment voor de sector. Naarmate de regelgeving zich stabiliseert en er een betrouwbaardere infrastructuur ontstaat, veranderen digitale activa van marginale beleggingen naar een reguliere activaklasse.

De aanhoudende groei en toegenomen deelname van traditionele financiële instellingen in cryptocurrencies zullen naar verwachting de komende jaren de innovatie, stabiliteit en acceptatie verder stimuleren.

Lees meer over:
hedgefondsen

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...