Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

De impact van $100.000 bitcoin op de vermogenskloof

3844

Bitcoin (BTC) bereikte op 5 december de historische koers van 100.000 dollar, wat volgens velen het begin van een nieuw tijdperk inluidt voor de digitale munt. In potentie kan deze mijlpaal zelfs voor een verkleining van de vermogenskloof zorgen, maar er zijn ook weer mensen die zich zorgen maken over het groeien van die kloof.

De raketvlucht van bitcoin

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump op 5 november, had bitcoin dus maar één maand nodig om de magische koers van 100.000 dollar te bereiken.

Hoewel we momenteel weer onder dat niveau handelen, staat bitcoin over de afgelopen maand nog 32,1% in de plus, en over heel 2024 zelfs ruim 120%. Daarmee presteert bitcoin beter dan vrijwel iedere andere activaklasse op aarde.

Waar bitcoin’s extreme rendementen een significante kans vertegenwoordigde voor vroege instappers, zijn er binnen de industrie wat experts die vermoeden dat het te laat is voor de huidige golf van nieuwkomers.

Dat werpt de vraag op: is bitcoin een oplossing voor de vermogensongelijkheid, of vergroot de digitale munt deze juist?

Bitcoin whales en institutionele investeerders zijn een risico?

Volgens Anndy Lian, auteur en blockchain-expert, brengt de huidige verdeling van bitcoin ook risico’s met zich mee. Een behoorlijke hoeveelheid bitcoin is in handen van een kleine groep investeerders, en dat kan volgens Lian de vermogensongelijkheid vergroten.

Het probleem is natuurlijk dat er geen oplossing voor ongelijkheid bestaat. Iedereen had de kans om op 10 dollar in te stappen, maar op die koers was praktisch niemand geïnteresseerd in bitcoin; en waren de risico’s velen malen groter.

Toch is Lian ook kritisch.

“Deze concentratie creëert het risico van een vergroting van de bestaande ongelijkheid, omdat investeerders met significante hoeveelheden bitcoin de markt kunnen beïnvloeden. De volatiliteit en speculatieve aard van bitcoin betekenen dat het geen simpele oplossing is voor vermogensongelijkheid,” aldus Lian.

Die conclusie klopt waarschijnlijk, maar de realiteit is dan ook dat niets de vermogensongelijkheid gaat oplossen. Er zijn door de geschiedenis een paar grote voorbeelden te vinden van mensen die dat probeerden, en dat eindigde altijd behoorlijk ongezellig.

Bitcoin gaat de vermogensongelijkheid in de wereld niet oplossen, maar kan het speelveld mogelijk wel iets eerder maken. Immers, als jij één van de 21 miljoen bitcoin weet te bemachtigen, dan blijft dat altijd 1/21-miljoenste van de taart.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Niemand kan daar iets aan veranderen. Dat is helaas niet het geval met de euro’s op jouw spaarrekening. Iedere hypotheek die de bank verstrekt maakt de euro-taart groter, waardoor je moet blijven rennen (lees: investeren) om jouw koopkracht te behouden.

Bitcoin biedt een simpele manier om een stukje schaarste te bemachtigen, wat door steeds meer mensen wordt gezien als een interessante oplossing voor een probleem. Niet de ultieme oplossing, maar een tool om dit probleem mee aan te pakken.

Je kunt natuurlijk ook helemaal in de aandelenwereld duiken, maar daar heeft niet iedereen de tijd of capaciteiten voor.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Thom Derks

Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 221166
    [2] => 220026
    [3] => 220613
    [4] => 221387
)