Opkomst van ‘groene bitcoin’ is goed voor het imago van de industrie

Een veelgehoorde kritiek op bitcoin is dat het minen van bitcoin zo slecht is voor het klimaat. Als je puur kijkt naar het energieverbruik van het netwerk kijkt is het logisch dat je tot die conclusie komt. Dat imago kan dus wel een opknapbeurt gebruiken.

Het bitcoin netwerk gebruikt op dit moment namelijk ongeveer evenveel energie als heel Chili. Wat veel journalisten die hier kritisch over schrijven niet weten is dat bitcoin voornamelijk leunt op groene energie en daarom ook de innovatie in die sector drijft. De hele energiediscussie rondom bitcoin ligt een stuk genuanceerde dan je in eerste instantie zou denken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Argo Blockchain en de plannen voor een groene mining farm

Het beursgenoteerde Argo Blockchain neemt met de lancering van een door duurzame energie gedreven bitcoin mining pool het voortouw om de industrie een beter imago te geven.

Veel miners draaien al op groene energie omdat duurzame energie goedkoper is, maar partijen als Argo zijn belangrijk om dit verhaal ook in de media een plekje te geven. De beursgenoteerde miners slaat met DMG Blockchain de handen ineen om een bitcoin mining pool gedreven door hydro-elektrische energie te lanceren.

Het kan zomaar zijn dat de energiediscussie heel belangrijk gaat worden voor bitcoin de komende jaren. In de mainstream media steken steeds vaker oppervlakkige verhalen over het energieverbruik van bitcoin de kop op. Daarom is het meer dan welkom dat partijen als Argo Blockchain een tegengeluid produceren.

Rest van de industrie moet voorbeeld Argo volgen

De groeiende zorgen van overheden en ook grootheden als Bill Gates over het energieverbruik van bitcoin maken het essentieel dat de industrie hier als één blok een vuist tegen maakt. Het is daarom meer dan belangrijk dat de rest van de industrie het voorbeeld van Argo Blockchain volgt en meer de nadruk legt op de groene kanten van bitcoin.

De CEO van Argo Blockchain denkt daar hetzelfde over: “We hopen dat nadere bedrijven binnen de bitcoin mining industrie ons zullen volgen en meer communiceren over de positieve effecten van bitcoin mining op het klimaat.”

Hoe gek het voor buitenstaanders ook klinkt, ben ik er inmiddels van overtuigd dat bitcoin weleens de sleutel kan zijn naar een planeet waar we effectief met energie omgaan. Het fiatgeldsysteem heeft een maatschappij gecreëerd die is gericht op zoveel mogelijk consumeren. Bitcoin heeft op mij en vele anderen juist het tegenovergestelde effect. Meer sparen, minder consumeren en juist dat is goed voor het klimaat.

Lees meer over:
bitcoin mining

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....