De verdeling van welvaart in de wereld: ‘0,1 BTC per persoon is genoeg’

Aan hoeveel bitcoin (BTC) heb je genoeg? Het is natuurlijk een wat subjectieve vraag, maar met een beetje inbeeldingsvermogen kun je deze vraag wel beantwoorden. Credit Suisse heeft een onderzoek gedaan naar het vermogen dat er in deze wereld rond klotst onder individuen. Op basis van deze data kunnen we enkele parallellen trekken.

Rijkdom in de wereld

Volgens het “Global Wealth Report 2020” van Credit Suisse zijn er in de hele wereld 51,9 miljoen individuen met een netto vermogen van meer dan $1 miljoen. Deze index is zeer compleet: het kijkt naar het vermogen van een persoon in combinatie met vastgoed, andere activa, schulden en ook liabilities.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze groep miljonairs vertegenwoordigt slechts 1% van de wereldbevolking (als je alle kinderen niet meerekent). Toch bezitten ze meer dan 43% van de rijkdom van de wereld.

Als je nog dieper ingaat op deze cijfers, zijn er 175.700 mensen ter wereld met een vermogen van meer dan $50 miljoen. En binnen deze groep zijn er 55.800 met $100 miljoen en 4.410 met meer dan $500 miljoen.

Schaarste en Bitcoin

Je kunt met deze getallen een parallel trekken naar Bitcoin. Maar bij de cryptomunt heb je de garantie dat jouw hoeveelheid bitcoin altijd een vast percentage is van het geld dat er in omloop is. Met fiatgeld heb je deze garantie niet: Amerika gaat $1,9 biljoen in de economie pompen en de ECB deed datzelfde met 600 miljard euro.

Momenteel zijn er 18,64 miljoen bitcoin in omloop. Over tien jaar zal dat 20,6 miljoen zijn, wat neer komt op 98% van de totale of maximale supply.

Daarnaast zijn er ook schattingen dat er 1,9 miljoen bitcoin zijn kwijtgeraakt. Als je bovenstaande gegevens allemaal combineert, zou je kunnen zeggen dat er 0,37 BTC te verdelen is onder iedere miljonair. Met een investering van $18.500 in de cryptomunt kun je vandaag de dag al tot deze groep behoren.

De verdeling van welvaart in de wereld: '0,1 BTC per persoon is genoeg'

Verdeling

Als we parallellen trekken tussen de verdeling van de het fiatgeld en de te verdelen bitcoin, kunnen we stellen dat de miljonairs van deze wereld zo’n 6,32 miljoen bitcoin in handen hebben. Wat er dan overblijft voor ieder ander individu is 0,12 BTC per persoon.

De resterende 590 miljoen individuen die momenteel $100.000 of meer aan vermogen hebben, zouden effectief nog eens 5,9 miljoen munten kunnen ‘hodlen’, wat resulteert in slechts 0,01 BTC per volwassene.

Kortom, met een aankoop van 0,01 BTC, kan iedereen zich vandaag verzekeren van een positie bij de ‘bovenste 13%’.

Hier horen natuurlijk een heleboel disclaimers bij. Er is geen garantie dat bitcoin al het geld van de wereld gaat opslokken. En er is natuurlijk veel meer in het leven om druk op te zijn naast (digitaal) geld. Bitcoin is daarnaast ook niet bedoeld als manier om snel rijk mee te worden, maar voornamelijk als manier om te voorkomen dat je langzaam arm wordt (door toenemende inflatie).

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: