Denemarken wil 42% belasting op ongerealiseerde Bitcoin en Cryptowinsten invoeren in 2026

829 totale weergaven
|

 

Denemarken gaat als eerste land belasting heffen op ongerealiseerde winsten uit cryptocurrency’s, door een gedurfd tarief van 42% aan te kondigen vanaf 1 januari 2026. De wetgeving, die van invloed zal zijn op activa zoals Bitcoin die al in 2009 zijn verworven, is bedoeld om digitale activa op één lijn te brengen met de traditionele regelgeving voor financiële investeringen.

Belasting heffen op ongerealiseerde cryptowinsten

In een baanbrekende stap zal Denemarken ’s werelds eerste belasting op ongerealiseerde winsten uit cryptocurrency’s invoeren. Vanaf 1 januari 2026 worden cryptobezitters onderworpen aan een belasting van 42% op de waarde van hun bezittingen, zelfs als ze deze niet hebben verkocht. Deze nieuwe regeling geldt voor alle digitale valuta, waaronder Bitcoin, die zijn verworven sinds de start van de cryptocurrency in 2009.

De Deense Raad voor de Belastingwetgeving heeft dit kader ontwikkeld om de belastingheffing op cryptovaluta op één lijn te brengen met die op traditionele beleggingsactiva zoals aandelen en obligaties. Hiermee wil Denemarken de belastingheffing op digitale activa vereenvoudigen, een complexe en groeiende kwestie vanwege de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies.

De Deense minister van Belastingen, Rasmus Stoklund, prees de ontwikkeling en zei: “De aanbevelingen van de raad creëren een redelijkere belasting voor cryptobeleggers en brengen evenwicht in een systeem dat jarenlang onduidelijk is geweest.”

Impact op cryptobeleggers

De wet zal verschillende belangrijke veranderingen introduceren voor cryptobezitters. Het belangrijkste is dat alle ongerealiseerde winsten en verliezen belast zullen worden, wat betekent dat beleggers belasting verschuldigd zullen zijn over de waardestijging van hun activa, ongeacht of ze verkopen.

Denemarken is ook van plan om aanvullende maatregelen in te voeren, waaronder het verplichten van aanbieders van cryptodiensten om vanaf 2027 transacties van klanten te rapporteren, waardoor een nauwkeurigere belastingheffing mogelijk wordt en het risico op belastingontduiking wordt verkleind.

De overheid schat dat ongeveer 300.000 Deense burgers momenteel cryptocurrency bezitten, waardoor de regelgeving een belangrijke stap is voor de groeiende cryptomarkt van het land.

Bovendien mogen beleggers verliezen in een crypto-activa compenseren met winsten in een andere, een nieuwe functie die enkele onevenwichtigheden corrigeert die in eerdere belastingregels te zien waren.

Zou Nederland de volgende kunnen zijn?

De baanbrekende belastingmaatregel van Denemarken roept de vraag op of buurlanden zoals Nederland dit voorbeeld zullen volgen. Nederland loopt al lange tijd voorop met de regulering van digitale activa binnen de Europese Unie, en met de groeiende bezorgdheid over niet gerapporteerde winsten uit cryptocurrencies, zou een soortgelijke belasting op ongerealiseerde cryptowinsten in het verschiet kunnen liggen.

Nu andere landen, waaronder Italië en de Verenigde Staten, nieuwe manieren verkennen om belasting te heffen op digitale valuta, zou Nederland niet ver achter kunnen blijven bij het overwegen van een herziening van de regelgeving voor crypto-activa, waarbij mogelijk soortgelijke maatregelen worden genomen als bij de innovatieve aanpak van Denemarken.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....