DeSantis in gesprek met Musk: ‘Bitcoin sterft als Biden verkiezing wint’

Elon Musk en de Republikeins presidentskandidaat Ron DeSantis gingen gisteren op Twitter met elkaar in gesprek in een zogenaamde Twitter Spaces en spraken daarbij onder andere over bitcoin en de digitale dollar. Voor DeSantis is zijn steun aan bitcoin een kwestie van burgerlijke vrijheden. Met andere woorden, als mensen hun koopkracht willen bewaren in bitcoin, dan moeten ze die mogelijkheid krijgen.

“Je hebt alle recht om bitcoin te gebruiken. De enige reden dat de mensen in Washington er niet zo vrolijk van worden, is omdat ze het niet kunnen controleren”, aldus DeSantis.

Bitcoin is een dreiging voor ze

Het is voor DeSantis duidelijk waarom we de laatste tijd veel meer agressieve acties van bijvoorbeeld de Securities and Exchange Commission (SEC) tegen de industrie zien. “Bitcoin vertegenwoordigt een dreiging voor ze. Nu proberen ze het kapot te reguleren”, zo gaat de presidentskandidaat verder.

“Het huidige regime is duidelijk van plan om bitcoin pijn te doen. Als ze daar nog eens vier jaar de kans voor krijgen, dan kunnen ze het waarschijnlijk compleet laten sterven”, zo spreekt DeSantis in duidelijke taal over de potentiële toekomst van bitcoin.

Verder constateerde DeSantis dat er een gigantische publiek is voor bitcoin op Twitter, waarop Musk inbrak dat dit voor Dogecoin ook het geval is. Het blijft voor Musk lastig om serieus over bitcoin te kunnen praten, waarom dat precies het geval is laat zich raden.

Geen digitale dollar

Verder komt er als het aan DeSantis ligt geen digitale dollar of central bank digital currency naar de Verenigde Staten. Waar Federal Reserve voorzitter Jerome Powell eerder nog deelde dat een digitale dollar er ook zonder toestemming van het Congres zou kunnen komen, was DeSantis duidelijk dat hij hier helemaal niets in ziet.

“Je moet toestemming van het Congres krijgen. Ik kan jullie nu alvast vertellen, als ik president word krijgen we geen central bank digital currency”, aldus DeSantis, die hiermee duidelijk de harten van een grote hoeveelheid Twitteraars probeert te winnen.

Het zijn uitspraken die een beetje populistisch van aard zijn. De kans lijkt ook klein dat er op de lange termijn geen digitale dollar komt. Dat geeft de Federal Reserve in ieder geval veel meer mogelijkheden om de economie te controleren.

Bijvoorbeeld door mensen op maat gemaakte rentes aan te bieden. Willen ze dat mensen meer gaan uitgeven? Dan kan de rente omlaag en zelfs negatief. Willen ze de inflatie aanpakken? Dan kan de rente direct naar een aantrekkelijk percentage worden verhoogd.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....