Deutsche Bank in de problemen? Credit default swaps schieten omhoog

Deutsche Bank lijkt na Credit Suisse de volgende grote Europese bank die in de problemen komt als gevolg van de renteverhogingen van centrale banken als antwoord op de hoge inflatie die overal ter wereld opdook. Waar de Duitse bondskanselier Olaf Scholz roept dat Deutsche bank enorm winstgevend is en er geen reden is voor zorgen, lijkt de markt daar op dit moment heel anders over te denken.

Bitcoin als alternatief

De traditionele bankenwereld bewijst keer op keer dat er op fundamenteel niveau zaken niet in orde zijn. Het lijkt iedere keer weer een kwestie van tijd voordat er problemen ontstaan bij een volgende bank. Het is dan ook niet voor niets dat Satoshi Nakamoto hier een verwijzing naar opnam in het eerste blok van de Bitcoin blockchain.

Credit Default Swaps (CDS) zijn financiële instrumenten die dienen als een soort verzekering voor het omvallen van bijvoorbeeld banken. Als de waarde van deze instrumenten stijgt, dan betekent dit dat de markt het idee heeft dat er problemen zijn bij de bank waarvoor ze als verzekering dienen.

Eerder deze maand schoten de CDS van Credit Suisse omhoog en uiteindelijk duurde het niet lang voordat de bank gered moest worden door de Zwitserse overheid en UBS. Dat resulteerde in de overname van Credit Suisse, een 167 jaar oude bank, door UBS. Hoe de situatie bij Deutsche Bank eindigt is op dit moment nog pure speculatie, maar het is duidelijk dat de markt zich hardop zorgen maakt over het instituut.

Wat dat betreft is het niet vreemd dat investeerders op dit moment onder andere naar bitcoin vluchten. Bitcoin is een digitale valuta die op geen enkele manier afhankelijk is van het traditionele financiële systeem. We kijken voor de waarde nog altijd naar overheidsvaluta als de Amerikaanse dollar, maar in principe staat bitcoin daar compleet los van.

Nieuwe update Federal Reserve

Ook de Amerikaanse Federal Reserve deelde op 22 maart weer een nieuwe update over zijn balans, die wederom is toegenomen met ongeveer 90 miljard dollar. Eerder kwamen we er op 15 maart al achter dat de balans van de Federal Reserve met 300 miljard dollar was gegroeid om de ontspruitende bankencrisis in de Verenigde Staten in de kiem te smoren.

Vooralsnog is het speculatie waar deze nieuw stijging vandaan komt, maar mogelijk is deze afkomstig van problemen in het buitenland. De categorie foreign repo is namelijk van nul tot 60 miljard toegenomen als onderdeel van de toename in de balans van ongeveer 90 miljard dollar.

De vraag is welke buitenlandse entiteit gebruikmaakte van deze faciliteit van de Amerikaanse centrale bank. Een repo-overeenkomst is een deal waarbij een bank assets bij de Federal Reserve in onderpand brengt, om daar vervolgens verse dollars voor terug te krijgen. Zou deze 60 miljard dollar op naam van Deutsche Bank staan? Later meer!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....