Bitcoin weer op koers naar $28.000 na correctie

Bitcoin is de afgelopen 24 uur gecorrigeerd tot $26.688, maar is alweer naar de weg omhoog. De renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve van 25 procentpunt was volgens de verwachtingen.

Correctie na Fed vergadering

De Fed ziet de huidige hoge inflatie als problematisch en zal er alles aan doen om deze terug te brengen naar het 2% niveau. Voorzitter Jereme Powell van de Fed was kraakhelder: renteverlagingen passen niet in ons draaiboek momenteel.

Bitcoinhandelaren op hun beurt namen ook winst waarna de koers onder de $27.000 daalde. Blijkbaar lag winstname voor de hand, omdat de koers al 20% in de plus stond over de afgelopen zeven dagen.

Door de daling moesten andere handelaren verliezen slikken, in totaal gaat het - volgens marktbureau Coinglass - om 260 miljoen dollar aan geliquideerde futures op de gehele cryptomarkt. Ruim 75% van de verliezen waren afkomstig van houders van longposities.

Een handelaar met een longpositie zit verwacht dat de prijs stijgt, zodat hij de bitcoin in de toekomst tegen een hogere prijs kan verkopen. In het verschil tussen aan - en verkoop zit zijn winst. Zodra de prijs flink daalt, spreekt de beurs het onderpand (margin call) van de handelaar aan. Bij het gedwongen sluiten van een trade (liquidatie), opent de beurs automatisch een verkooporder en wordt iemands positie gesloten. Dat drijft de prijs dus verder naar beneden op de spotbeurs.

Maar op deze donderdag lijkt de prijs weer wat te herstellen tijdens de Aziatische handelsuren, meldt Coindesk vandaag.

bron: Coindesk
bron: Coindesk

Ze spreken met Alex Adelman, CEO van bitcoin beloningsapp Lolli, die zegt: "Naar bitcoin blijft er vraag te midden van de bankencrisis, investeerders zien bitcoin als een veilige haven en een stabiel alternatief voor traditionele financiering". Dat de overheid nu 300 miljard dollar in de Amerikaanse bankensector gaat pompen, komt ook bitcoin ten goede, denkt Adelman.

Volgens FxPro-marktanalist Alex Kuptsikevich kan de huidige prijsactie een signaal zijn waar de cryptomunt de komende maanden heengaat. Hij ziet het doorbreken van $28.500 als een beslissend moment, waarna de prijs snel naar $30.000 kán gaan. Maar zakt de prijs onder $27.500 de komende dagen, dan blijft een dergelijke rally achterwege en moeten de stieren weer op stal.

Wat zeggen analisten? Er wordt gewaarschuwd voor nieuwe correctieslagen door Michaël van de Poppe zodra de Fed de rente stapsgewijs blijft verhogen én tegelijkertijd geld in de bankensector steekt.

Ook Rekt Capital noemt $27.000 als een belangrijk level om te houden deze week.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...