Deze 4 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Beleggers halen bitcoin van beurzen

Wat gebeurt er op de spotbeurzen? Uit cijfers van CryptoQuant blijkt dat beleggers hun bitcoin van centrale beurzen opnemen en dat de instroom van bitcoin op een zeer laag niveau staat. Dat is op papier een bullish gegeven, want beleggers moeten om te verkopen doorgaans naar een beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze 4 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: bullish

De onderstaande grafiek bewijst de afnemende stroom van bitcoin naar centrale verkooppunten eens te meer.

Deze 4 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin (BTC) koers

Door de bank genomen is er ook héél weinig handelsvolume momenteel. Dat leidt tot een saaie markt met weinig koersverschillen (volatiliteit). Bitcoin heeft brandstof nodig om te stijgen, die brandstof kan de munt nu niet tanken.

conclusie: bearish

2. Weinig bitcoin bij OTC-desks

Wat gebeurt er bij de over-the-counter handelsplatformen? De oprichters achter Glassnode zien dat de bitcoin balans op de OTC-desks sterk is afgenomen de afgelopen weken. Hoe is deze grafiek uit te leggen?

  • De bitcoin balans bij OTC-desks is laag. Het betekent dat whales momenteel niet peer-to-peer willen verkopen tegen de huidige lage prijs.
  • Een andere uitleg: er is simpelweg weinig vraag naar OTC-deals, omdat institutionele vraag momenteel uitblijft.
  • Hypothetisch: neemt de vraag onder whales toe, dan is (een deel van) deze groep gedwongen op op spotmarkten te kopen. Een toenemende vraag bij gelijkblijvende voorraad drijft de spotprijs dan op.
  • Maar voorlopig zijn de volumes laag bij spotbeurzen, met weinig tot geen grote orders in de orderboeken.

conclusie: neutraal / bullish

3. Dagomzet van miners weer omhoog

Glassnode heeft haar wekelijkse update weer gepubliceerd en daar staan normaliter de nodige pareltjes in. Een van de leukere grafieken is waar de dagopbrengsten van mining bedrijven is geplot.

Doordat de moeilijkheidsgraad fors is aangepast, is dat historisch gezien een bullish signaal omdat miners gemakkelijker blokken kunnen vinden en meer omzet genereren. Nu zijn er echter andere omstandigheden, omdat een groot deel van de miners die gevestigd waren in China, gedwongen moeten verhuizen. Dat proces is momenteel gaande.

Deze 4 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: bullish

Verhuizen is duur en logischerwijs verwacht je dat miners een deel van hun bitcoin inwisselen om die operatie te bekostigen. Maar er zijn géén signalen van capitulatie onder miners. Dat komt omdat ze de afgelopen maanden flinke winsten hebben weten te realiseren. De kostprijs ligt doorgaans 4 tot 6 keer lager dan (de pieken van) de spotprijs.

In de onderstaande grafiek lagen de pieken van de totale omzet gemiddeld tussen de 50 en 60 miljoen dollar per dag. Die dagopbrengst ligt nu tussen de 25 en 30 miljoen dollar per dag, maar deze buit wordt nu verdeeld onder een kleinere groep miners. De uitgifte ligt dus weliswaar lager in vergelijking met de maanden maart, april en mei, maar er is momenteel minder concurrentie.

Met andere woorden: de uitgaven van de miners die operationeel liggen vrijwel gelijk, terwijl de miners wel hogere opbrengsten realiseren. Glassnode concludeert dat de winstgevendheid op een vergelijkbaar niveau als april 2021 ligt.

4. 'Bitcoin was één dag 2,37 keer schaarser dan goud'

De Bitcoin Puell Multiple is ontwikkeld door de analist David Puell, op Twitter bekend als @kenoshaking.

Deze indicator deelt door de waarde van alle nieuw gedolven BTC door het gewogen gemiddelde van het afgelopen 12 maanden. De uitkomst is een getal tussen de 0 en 1. Hoe lager het getal, hoe relatief minder winstgevend de miners zijn.

Wat concludeert Glassnode over de indicator gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van mining?

  • de belangrijkste reden dat deze indicator als een baksteen viel is technisch van aard
  • op 28 juni daalde de bloktijden met maar liefst 226%
  • dat betekent dat slechts 58 van de beoogde 144 blokken die dag zijn gemined (40%)
  • daardoor werd er die dag slechts 40% van de verwachte BTC gedolven, een omzetdaling van 60% voor de miners die dag. Maar de aanpassing van de difficulty rate heeft miners weer winstgevend gemaakt (zie hierboven)
  • leuk feitje: de uitgiftesnelheid van bitcoin daalde op 28 juni even tot een historisch dieptepunt van 0,71%. Dat leverde een stock-to-flow ratio op van maar liefst 140. Uitgaande van het model waarin goud een S2F-ratio van 59 heeft, wat bitcoin even 2,37 keer schaarser dan goud...
Deze 4 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: bullish

Wil je meer weten over het stock-to-flow model van Plan B? Lees de onderstaande artikelen die Dilutionproof voor bitcoinmagazine.nl schreef:

Extra: technische analyse

Een uitzondering op de regel, maar er waren een paar interessante inzichten die technische analisten op Twitter deelden. Onder meer Willy Woo (!) waagde zich aan een TA, met speciale aandacht voor de Relative Strength Index (RSI).

Door middel van de RSI kun je als handelaar bepalen of bitcoin momenteel over- dan wel ondergewaardeerd is. De RSI ligt momenteel rond de 43. Gaat deze de trendlijn breken op weg naar 50, de RSI-waarde van afgelopen april?

Ter relativering: verkopers (bears) zijn nog steeds in controle, zo oordeelt de Britse analist Filbfilb. POC staat voor "point of control". Volgens Rekt Capital is daarom het breken van $36.000 hoognodig om fase D van het accumulatieschema van Wykoff te bereiken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...