De Relative Strength Index (RSI) indicator is belangrijk voor bitcoin analisten
Bitcoin (BTC) kan op diverse manieren gebruikt worden. Allereerst als digitaal, hard geld met een vaste afspraak aan voorraad: 21 miljoen BTC en 100 miljoen sats per BTC. Maar naast ermee betalen en sparen kun je er ook actief in handelen.
Bitcoin traden
Bitcoin is daarmee betaalmiddel, spaarmiddel en speculatiemiddel. Een groot deel, circa 60% van de Bitcoin bezitters, zijn spaarders. Ook wel hodlers genoemd, die Bitcoin zien als een verzekeringspolis voor de lange termijn.
Circa 20% van de bestaande supply beschouwen blockchainspeurders zoals Chainalysis als ‘verloren’: het zijn Bitcoin waarvan de eigenaar de private keys niet meer heeft of kan vinden.
Daarmee blijft circa 20% van de voorraad van ruim 18,7 miljoen BTC (op dit moment) over om actief mee te handelen. Actieve handelaren gebruiken net zoals in de traditionele aandelenwereld technische analyse om grip te krijgen op de Bitcoin koers.
Let op: technische analyse is géén exacte wetenschap. De koers kan er niet mee voorspeld worden. Zie het eerder als een handvat om de dagelijkse koers te volgen en eventueel een trade te maken. Analyse van de grafieken gaat grotendeels via technische indicatoren. Dat zijn hulpmiddelen om een koers te kunnen ‘lezen’.
Een van de meest gebruikte indicatoren door traders is de Relative Strength Index (RSI). Wat we in deze Bitcoin 101 gaan bespreken.
Bitcoin koers indicator: RSI
Wat doet deze momentum indicator, ontwikkeld in 1978? De meest belangrijke functie van deze indicator is het bepalen van over- en ondergewaardeerde condities. Met andere woorden: is bitcoin oversold of overbought? Het geeft daarmee signalen aan handelaren: moet ik kopen of verkopen?
In de onderstaande koers van het aandeel VISA is de relatie tussen de RSI en spotprijs zichtbaar.
bron: Investopia
De RSI heeft altijd een waarde tussen 0 en 100. Door de bank genomen geldt de volgende regel: zie het onderstaande voorbeeld op de (oude) daggrafiek van Bitcoin. Daar is goed zichtbaar hoe de prijs reageert bij een RSI onder de 30 en boven de 70.
Trendindicatie
Een tweede functie van de RSI is een indicatie te geven van een lange termijn trend. Want stel dat de RSI lange tijd boven de 50 blijft, dan kan er sprake zijn van een opwaartse koerstrend.
Een herhalend patroon is dat de RSI uit een overgewaardeerd gebied daalt, maar dat de ’50’ grens wel houdt.
Dat is dan een juist een goed teken, omdat de indicator dan ook een ‘bodem’ vindt. Anderzijds, vliegt de RSI heen en weer tussen over- en ondergewaardeerde condities, dan is er geen sprake van een trend maar van consolidatie (= geen trend).
RSI divergences
Vaak zie je in een technische analyse de term divergence staan. Wat houdt dat in? Een RSI divergence houdt simpelweg in dat de prijs iets anders doet dan de Relative Strength Index.
Handelaren beoordelen dit als een signaal, als een waarschuwing om in de gaten te houden bij hun afweging om tot een actie over te gaan.
Vers in het geheugen ligt nog de RSI divergence op de daggrafiek van Bitcoin op de absolute piek in december 2017. Als we kijken naar de onderstaande grafiek, dan zien we bovenin dat de prijs een hogere top maakte, terwijl onderin de RSI al aan het dalen was.
Dit is een teken van zwakte en een hele duidelijke RSI divergence geweest. Goede traders die dit gezien hebben, hebben precies op de piek kunnen verkopen.
Concluderend, de RSI helpt actieve traders om iets beter een besluit te kunnen nemen over de (toekomstige) richting van de koers. Vaak wordt deze indicator in combinatie gebruikt met andere indicatoren om een preciezer beeld van het koers momentum te krijgen.
Bitcoin is een volatiele asset, hou als trader dus altijd rekening met koersschommelingen en het risico om geld te verliezen.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!
Also read
Goedemorgen Bitcoin: enquêtes over FOMO en ‘bitcoin-bubbel’
‘Bitcoin koers moet $36.000 als support houden’