Deze 4 indicatoren duiden de bitcoin marktcycli

Deze 4 indicatoren duiden de bitcoin marktcycli

Bitcoin beweegt al jaren in cycli. Bullmarkt? Bearmarkt? Ergens ertussenin? Maar hoe ziet zo’n cyclus er nu precies uit en welke on-chainstatistieken kunnen ons helpen om de marktbodems en -toppen te bepalen?

Martkcyclus

Je kunt alle geldstromen in de bitcoin blockchain volgen en daarmee bepaalde trends aflezen. Door deze data aan indicatoren te koppelen, krijg je een kijkje in de keuken van bitcoincycli.

Iedereen kent de welbekende vierjaarscyclus wel. Men kijkt terug naar halvings en merkt een patroon op tussen deze drie datapunten.

Deze 4 indicatoren duiden de bitcoin marktcycli

Maar als je naar geldstormen kijkt, zie je andere patronen. Zo zijn er kortetermijnspeculanten die voornamelijk zijn geïnteresseerd in het snel behalen van winst op korte termijn.

Daarnaast zijn er langetermijngebruikers: dit zijn doorgaans de doorgewinterde bitcoiners, ook wel de holders van het laatste uur. Ze hebben een langetermijnvisie en houden vast, whatever it takes.

De dynamiek tussen beide groepen is vrij helder te analyseren door gebruik te maken van on-chain data. Laten we eens naar een viertal indicatoren kijken:

  1. Market Value to Realized Value (MVRV) ratio
  2. Adjusted Spent Output Ratio (aSOPR)
  3. Puell Multiple
  4. Bitcoin in handen van korte– en langetermijnhandelaren

MVRV

De MVRV-ratio (Market Value to Realized Value) is een on-chainstatistiek die is te gebruiken om de waardering van bitcoin te beoordelen en marktbodems en -toppen te duiden. De MVRV is de verhouding tussen de marktwaarde (of market cap) en de gerealiseerde waarde (ofwel: realized cap).

  • ▶ MVRV > 1: Als de MVRV-ratio hoog is, betekent dit dat de huidige marktprijs hoger is dan de gemiddelde aankoopprijs van alle munten die momenteel in omloop zijn. Dit kan duiden op een overgewaardeerde markt en een drempelwaarde van 3,7 wordt vaak gebruikt om deze situatie aan te duiden.
  • ▶ MVRV = 1: Een lage MVRV-ratio betekent daarentegen dat de marktkapitalisatie van bitcoin lager is dan de gerealiseerde waarde. Met andere woorden, de huidige marktprijs van alle bitcoin ligt onder de gemiddelde aankoopprijs, wat als onderwaardering wordt beschouwd. Een waarde onder de 1 wordt vaak gezien als een indicatie van onderwaardering.
  • ▶ MVRV = 0.8: Een extreem lage MVRV-ratio betekent dat de huidige marktprijs van bitcoin sterk onder het gemiddelde van de markt wordt verhandeld. Dit komt slechts enkele keren per cyclus voor en is daardoor een zeldzaam moment.

Bij deze statistiek wordt de aankoopprijs van bitcoin in overweging genomen door te kijken naar UTXO’s, ofwel unspent transaction outputs. Deze bitcoin is dus nog niet uitgegeven en de winst is dus nog virtueel. Dit maakt het substantieel anders dan de volgende statistiek.

Deze 4 indicatoren duiden de bitcoin marktcycli

Bitcoin Focus

Ben je benieuwd naar de andere drie indicatoren? In het premium artikel lees je ook over de aSOPR, de Puell Multiple en de bitcoin die in handen zijn van korte- en langetermijnhodlers.

Goed nieuws! Met de de code WELKOMBIJFOCUS kun je de eerste maand Focus premium proberen voor slechts 1 euro! Daarnaast krijg je natuurlijk gewoon drie keer per week nieuwe edities in je mailbox. Je kunt de code invullen als je je inschrijft op de premium-pagina.

HTML Button Generator
Lees meer over:
Bitcoin

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan