Deze Amerikaan stal $22 miljoen van zijn werkgever voor Bitcoin en om te gokken

803 totale weergaven

Dennis Blieden, voormalige bestuurder van een marketingbureau in Hollywood, stal $22 miljoen van zijn werkgever om onder andere bitcoin (BTC) en andere cryptomunten te kopen.

Blieden bekende schuld in Californië. Hij maakte zich onder andere schuldig aan identiteitsfraude. Naast cryptovaluta ging het gestolen geld ook richting zijn gokactiviteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Machtsmisbruik

Blieden misbruikte tijdens zijn macht bij werkgever StyleHaul. Dat is een marketingbureau dat influencers helpt op social media. In die industrie gaat veel geld om. Blieden kon door zijn positie bij de bankrekeningen.

Vanaf oktober 2015 t/m maart 2019 stal Blieden het geld. Er ging $1.2 miljoen aan cheques naar pokerspelers, $1.1 miljoen naar creditcards en $8.4 miljoen werd gebruikt om te investeren in BTC en andere munten.

Om zijn acties te verhullen zorgde Blieden voor een excuus. De transacties moesten lijken op goedgekeurde transacties naar klanten van StyleHaul. Ook labelde hij een transactie als een dividendbetaling, waar hij helemaal geen recht op had.

Aan de hand van vervalste Western Union bankafschriften wist Blieden de rest goed te praten. Deze acties kunnen hem tot wel 22 jaar cel opleveren.

Witwassen

Mede door acties van mensen als Blieden wordt het toezicht op cryptobeurzen wereldwijd steeds verder opgevoerd. Nederlandse cryptobeurzen moeten vanaf begin 2020 voldoen aan de anti-witwasrichtlijn AMLD5.

Bedrijven moeten de geldstromen van hun klanten beter in kaart brengen. Als de autoriteiten er om vragen, moeten er een hele hoop gegevens worden aangeleverd. Het is een vorm van controle.

Overheden is er veel aan gelegen om misstanden als die in Amerika op te lossen, maar aan de andere kant zijn dit soort maatregelen een flinke inbreuk op onze privacy. Het wordt steeds lastiger om (relatief) anoniem in bitcoin te handelen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...