Deze bitcoin miner wil zijn voetafdruk verminderen

Bitcoin miner Marathon Digital Holdings is van plan om een grote stap te zetten richting CO2-neutraliteit. Het wil namelijk de mining faciliteit in Montana verhuizen naar een plek waar het puur en alleen op duurzame energie kan draaien.

Het in Nevada gevestigde bedrijf is van plan om de door kolen aangedreven Hardin mijn in Montana te verplaatsen naar een locatie die duurzame energie gebruikt om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Deze stap moet het bedrijf helpen om het doel te bereiken om in 2022 volledig CO2-neutraal te worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Zo duurzaam als mogelijk’

Marathon CEO Fred Thiel laat in een statement van het bedrijf weten dat hij alles in het werk stelt om “te verzekeren dat onze miners zo duurzaam als mogelijk zijn.” De meerderheid van de floot is al over op duurzame energie en nu liggen de plannen klaar om de rest ook die kant op te sturen.

De push van Marathon richting schone energie is een reflectie van de hele bitcoin mining industrie die zich steeds vaker als onderwerp in de klimaatdiscussie terugzien. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld.

Greenpeace heeft bijvoorbeeld een campagne gelanceerd met de naam “change the code, not the climate”, waarmee het druk wil uitoefenen op Bitcoin om over te stappen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake.

Deze week noemde ook de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) crypto een enorme wereldwijde bron van CO2-uitstoot. Het is dan ook geen verrassing dat de industrie hier op deze manier op reageert om de kansen op overleving te vergroten.

Miners kiezen stuk voor stuk voor duurzaamheid

Miners vallen ondertussen bijna over elkaar heen om de wereld te vertellen hoe ze ermee bezig zijn om hun uitstoot te verminderen of compleet CO2-neutraal te worden. Gryphon Digital Mining en Sphere 3D hebben de gesprekken om te fuseren gestaakt, maar lieten in een statement wel weten allebei te werken aan klimaatneutrale mining faciliteiten.

Thiel gelooft dat energieproducenten de voornaamste kandidaten zijn om in de toekomst bitcoin miners over te nemen. Zij hoeven zich namelijk geen zorgen te maken over energiecontracten om de faciliteiten van stroom te voorzien, aangezien ze die energie zelf produceren.

Net als veel anderen verwacht Thiel dan ook dat energieproducenten langzaam maar zeker de bitcoin mining sector zullen domineren. Hetgeen voor bitcoin een voordeel kan zijn in de politieke arena, omdat energiebedrijven belangrijk zijn voor ieder land. Als bitcoin deze bedrijven kan helpen, dan kan dat omgekeerd ook bitcoin helpen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....