Deze dark web marktplaats met $1 miljard aan Bitcoin moet deuren sluiten

Een van de oudste darknet websites voor de handel in gestolen creditcards is gesloten. En de reden ligt opmerkelijk genoeg niet bij een inval van autoriteiten. Onderzoekers schatten dat er in totaal meer dan $1 miljard is verdiend met de cryptomunt.

Bitcoin op Darknet

De eigenaars van de website Joker’s Stash maakten vorige week bekend dat ze de website definitief sluiten. Op de websites kon je terecht als je gestolen creditcards wilde kopen. Die waren onder meer met Bitcoin aan te schaffen. Dat is een keuze gebleken die voor de exploitanten goed heeft uitgepakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een rapport van darknet cybersecuritybedrijf Gemini Advisory verdiende het platform in totaal meer dan $1 miljard met de cryptocurrency. Het grootste deel van deze waarde is natuurlijk te danken aan de prijsstijging van de cryptomunt.

Joker’s Stash is in 2014 opgericht. Het groeide al snel naar een van de grootste aanbieders van creditcards op het dark web. Het bracht kopers in contact met verkopers van illegaal verkregen informatie over creditcards, codes en betalingsadressen.

Deze dark web marktplaats met $1 miljard aan Bitcoin moet deuren sluiten

Het bleek dat het een gigantische markt was. Uit onderzoek uit 2019 bleek dat alleen al in de tweede helft van dat jaar meer dan 76,2 miljoen gestolen kaarten via de darknet-markten een nieuwe eigenaar vond. Tot vorige week, toen ze bekend maakten te gaan stoppen:

“Joker gaat met een welverdiend pensioen. Joker’s Stash gaat sluiten … Het is tijd voor ons om voor altijd te vertrekken ”

Overigens is een groot deel van de $1 miljard uitgekeerd aan de verkopers van creditcards op het platform.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) nam vorig jaar de webdomeinen van Joker in beslag, wat zelfs leidde tot speculatie onder gebruikers dat het platform met juridische problemen te maken had. De eigenaars kregen echter kort daarna weer de toegang in handen en gingen gewoon door het hun activiteiten. Tot afgelopen week dus.

Bitcoin

Tot slot nog even een korte terugblik op de rol van de cryptomunt. Bitcoin fungeert op dit platform namelijk ‘slechts’ als betaalmiddel. De cryptocurrency wordt gebruikt als manier om transacties te doen zonder censuur en ingrijpen van centrale partijen zoals de staat en banken.

Bitcoin is van iedereen. Of dit nu creditcard-criminelen zijn of burgers in Venezuela die het gebruiken als betaalmiddel voor de boodschappen. Het feit dat Bitcoin neutraal en transparant is, geeft het iedereen een waarde propositie.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTC