Deze indicator staat bullish voor bitcoin

Gedurende het hele jaar 2022 hikte de bitcoin koers continu tegen de zogenaamde ‘short-term holder realized price’ aan. Dit is de gemiddelde koers waartegen korte termijn investeerders van bitcoin instapten. Tot tweemaal toe functioneerde deze lijn als een duidelijke weerstand het afgelopen jaar, maar inmiddels is de koers daar fier doorheen gebroken.

Bitcoin breekt met de ‘short-term holder realized price’ een belangrijke weerstand

Wat betekent dit?

Op dit moment kunnen we daar nog weinig definitiefs over zeggen, behalve dat het een veelbelovende ontwikkeling is. Hoewel ik geen gigantische liefhebber van technische analyse ben, zijn er veel handelaren die naar deze lijnen kijken. In principe is dit ook niet helemaal technische analyse, maar een combinatie van on-chain en technische analyse. Goed de situatie is zo dat we door de gemiddelde aankoopkoers van de korte termijn hodlers zijn doorgebroken.

Korte termijn holders zijn mensen die hun bitcoin minder dan 155 dagen bezitten. Als we over die grens heen gaan spreken we van lange termijn holders. Dat is een grens die door on-chain analysebedrijf Glassnode bedacht is, omdat zij zagen dat de kans significant kleiner is dat mensen die hun bitcoin voor 155 dagen of langer bewaren zomaar verkopen.

Voor nu wordt het interessant om te zien of de gemiddelde inkoopprijs van korte termijn holders kan functioneren als een steunpunt in de grafiek. Meestal is het een goed teken als een lijn die eerder functioneerde als weerstand, omslaat in een steunpunt. Dat zou erop kunnen wijzen dat de algemene trend is omgedraaid.

Is de bullmarkt begonnen?

Het is overdreven om te zeggen dat de bullmarkt begonnen is, maar dit zijn wel de eerste symptomen van een eventuele nieuwe koersexplosie van bitcoin. Dat geeft dus geen garanties, maar zonder deze symptomen hebben we helemaal niets. Wat dat betreft is het een uiterst positieve ontwikkeling dat we door deze koersgrens heen zijn.

Bitcoin breekt met de ‘short-term holder realized price’ een belangrijke weerstand

Zoals je kunt zien zijn we in het afgelopen jaar ook even kort door deze grens heen gebroken, maar was die opleving van korte duur. Wat dat betreft moeten we nog maar zien in hoeverre deze opwaartse beweging de kracht heeft om door te zetten. Het wordt oppassen als de koers juist onder deze belangrijke lijn breekt, want dat zou ook het moraal van de investeerders een laatste knauw kunnen geven. Mocht dat gebeuren, dan is het niet uit te sluiten dat we nieuwe dieptepunten opzoeken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....