Deze Nederlandse ondernemer ziet een mooie toekomst voor bitcoin mining

One CPU, one vote. Als het aan Satoshi Nakamoto lag, dan moeten zoveel mogelijk mensen bitcoin minen op hun computer. Dat was in de begindagen zeer lucratief, maar de huidige stroomprijs in Nederland maakt bitcoin minen voor particulieren vooralsnog niet aantrekkelijk buiten enkele hobbyisten om.

Maar er zijn wel degelijk ondernemers in Nederland die bedrijven helpen energie te besparen én tegelijkertijd bitcoins te delven. Een win-winsituatie dus. En iemand die handig is met dynamische stroomprijzen kan ook wel degelijk efficiënt aan zijn satoshi’s komen. En er zijn in Nederland ondernemers die keiharde euro’s verdienen met hun bitcoinbusiness. Een voorbeeld daarvan is Bas Elbers, die vanuit het oosten in het land een bitcoin mining distributeur Mining Wholesale bestiert. We praten met hem bij over de markt en zijn visie op de toekomst.

1. Hoe ben je met bitcoin in aanraking gekomen?

BE: ”Tijdens mijn Informaticastudie hoorde ik in 2013 voor het eerst over bitcoin en mining, maar ik begreep het nog niet. Destijds kwam ik niet verder dan het invullen van de whattomine.com calculator. Daaruit concludeerde ik dat het niet winstgevend was om met residentiële stroom in Nederland te minen. Zodoende heb ik er destijds verder niets mee gedaan.

In 2015 besloot ik dan toch te gaan minen, omdat ik een all-in energietarief had. Ik sprong meteen in de rabbithole en ik raakte helemaal bezeten. Ik heb mijn bitcoins altijd vastgehouden en ik vind mezelf ook een echte maximalist. Tegelijkertijd geloof ik ook dat je bitcoin moet uitgeven om de adoptie te versnellen. Privé spaar ik bitcoin, maar zakelijk vind ik het vanwege de koersschommelingen nog te risicovol.

Het begon met minen met videokaarten, waarbij ik risers moest hebben. Dat zijn adapters voor een moederbord om meerdere videokaarten aan te kunnen sluiten. Die kocht ik per doos uit China om ze vervolgens op Marktplaats te kunnen verkopen. Dat ging zo hard dat ik al gauw een website nodig had. Uiteindelijk zijn de ASIC’s veel interessanter en ben ik me daar op gaan storten”.

2. Kun je uitleggen wat Mining Wholesale doet?

“Mining Wholesale is een distributeur van hardware gerelateerd aan mining. We in- en verkopen zowel kant-en-klare oplossingen als onderdelen. Ik volg de laatste ontwikkelingen op de voet om de nieuwste technieken op het gebied van mining aan te kunnen bieden. We ondergaan momenteel een transitie waarbij we ons specifiek willen blijven richten op het minen van bitcoin en daarbij ons steentje bijdragen aan de bespoediging van de bitcoinadoptie.Over heel de wereld kopen we onze spullen in, voornamelijk China. We werken met vaste leveranciers. Nee, er is niets veranderd sinds het verbod van China op bitcoinmining (mei 2021, redactie). Destijds kwamen er ontzettend veel miners beschikbaar met een lagere prijs tot gevolg. De hashrate heeft zich verspreid naar andere delen van de wereld, tegelijkertijd komt er uit metingen naar voren dat er nog steeds hashrate uit China komt. Ik vermoed dat er lokaal hier en daar een oogje wordt dichtgedaan, zodat miners weer hun stekkers kunnen inpluggen. Andreas Antonopoulos voorzag dit al: er komt een verbod op mining, maar mensen gaan alsnog draaien maar niet volgens de officiële weg.

De stroomprijs blijft bij mining een heel grote factor. Paraguay heeft een dam van 14 gigawatt, en dat genereert een zeer lage stroomprijs van 3 tot 4 dollarcent per kilowattuur. Dat is een enorme aantrekkingskracht voor miningbedrijven. Nu is er meer druk ontstaan op grote farms in bijvoorbeeld Amerika. Stel dat de overheid eist dat er meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen nodig is, dan vind ik dat positief. Uiteindelijk is het ook gezonder zodra de miningindustrie decentraler opereert en meer macht wegneemt bij de grote parken en de grote miningpools.

De komst van de tweede versie van het protocol Stratum kan die transitie vergemakkelijken. Het maakt miningpools efficiënter en het netwerk veiliger en biedt heel veel perspectief.

Een andere interessante ontwikkeling is om de hardware van miners meer open source te maken. De chips van ASIC’s komen van de chipfabrikanten, maar er is een beweging op gang gekomen om de hardware eromheen openlijk te gaan delen met elkaar. Dat kan tot meer innovatie leiden”.

3. Wat zijn bij jullie de bestsellers?

“Waar dat in het verleden voornamelijk ging om GPU mining hardware, zijn dat momenteel de S19 ASIC’s. In het specifiek de S19 (j) Pro. Deze heeft een goede prijs-prestatieverhouding.

Bijkomstig voordeel is dat je dit apparaat, met de nodige aanpassingen, zeer geluidsarm kunt laten draaien en daarbij door z’n warmteafgifte als elektrische verwarming kan fungeren. Met de huidige energieprijzen kun je hiermee flink besparen op energielasten. Wij verwarmen zelf circa 120 m2 kantoorruimte met een enkele unit in hartje winter. Dit geldt tevens voor ons magazijn van circa 120 m2”.

4. Hoe zijn jullie gereguleerd en hebben jullie moeite om een bankrekening te krijgen in Nederland?

“Wij zijn een hardwareleverancier en hebben geen crypto van derden in beheer. Hiervoor geldt in beginsel geen regulering waar bijvoorbeeld financiële instellingen aan moeten voldoen, wij vallen derhalve ook niet onder een specifieke vorm van toezicht.”

5. Wat voor ontwikkelingen zie je nu in de markt? Bitcoin prijs stijgt, hashrate stijgt, machineprijzen stijgen?

“Er zijn ontzettend veel factoren die meespelen in de totstandkoming van de marktprijs van een miner. Denk inderdaad aan bijvoorbeeld de bitcoin prijs, moeilijkheidsgraad, stroomprijs, beschikbaarheid etcetera. Maar ook als er een nieuwe en efficiëntere generatie miners op de markt komen, heeft dat invloed op de prijs van bestaande miners.

Bij het stijgen van de prijs van bitcoin zullen de minerprijzen geleidelijk meestijgen, er worden dan meer miners verkocht, er komt meer hashrate online, de moeilijkheidsgraad stijgt, hostingplekken raken vol en miners worden weer schaarser.

Op het moment zien we een totale hashrate die relatief hard blijft stijgt en dus nieuwe all-time highs aantikt. Dit terwijl de prijs per terahash (TH) per dag relatief laag is. Grote farms uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten hebben relatief veel miners bijgeplaatst om zich op deze manier vermoedelijk voor te bereiden op een prijsstijging. We zien in 2023 een stijging in de prijs per TH per dag van circa 5,5 cent naar 7,5 cent. Ondanks de relatief harde groei in totale hashrate, wordt het langzamerhand weer winstgevender om te minen en zien we een kleine opwaartse trend.

Daarnaast zorgt de halving (halvering block rewards) in april/mei 2024 dat farms het zwaar krijgen met name als ze de vloot oude generatie miners niet hebben vernieuwd. De halving geschiedt binnen circa een jaar en deze periode is doorgaans een uitstekende kans op de aankoop van een miner. De geschiedenis wijst uit dat de bitcoinprijs in de maanden na de halving in verhouding harder stijgt dan dat de rewards moeten inleveren en dus wordt het winstgevender om te minen. Een groot voordeel in de investering van een miner is het feit dat de waarde van de miner tevens meestijgt met de bitcoinprijs en opbrengsten. Het moment van kopen van miners is daarom één van de belangrijkste factoren in mining”.

Schrijf je in!

Lees het complete interview op Bitcoin Focus! Wil je de Bitcoin Focus nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer