Deze programmeur doneerde vlak voor zijn zelfmoord $500.000 aan bitcoin aan de Capitool-relschoppers

1297 totale weergaven

De relschoppers van het Amerikaanse Capitool zijn deels gefinancierd door een rijke bitcoiner. Dat is de conclusie van Chainalysis in een recent onderzoek.

Het gaat om een donatie van $500.000 van bitcoin (BTC) door een programmeur uit Frankrijk, waarna hij vlak daarna uit het leven stapt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse autoriteiten zien in deze nieuwe wending aanleiding om nader onderzoek te doen naar de financiering van de relschoppers die op 6 januari 2021 het Capitool veroverden, zo meldt Yahoo News.

Bestorming Capitool

Het Capitool is het wetgevende hart van de Amerikaanse democratie, waarin de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zitting hebben. Sinds de bestorming doen autoriteiten onderzoek wie er achter zaten en wie de financiers ervan zijn.

Een van de onderzoekslijnen zijn donaties via alternatief geld zoals bitcoin. Bedrijven zoals Chainalysis doen in opdracht van overheden vervolgens onderzoek naar specifieke bitcoin adressen en wallets.

Want bitcoin is er voor iedereen, wat iemands politieke voorkeur ook moge zijn. Dus ook criticasters van een regime kunnen bitcoin ontvangen.

Uit dat on-chainonderzoek komt een aantal opmerkelijke transacties naar voren.

De donatie heeft volgens Chainalysis op 8 december 2020 plaatsgevonden. Het gaat om een donatie van 28.15 bitcoin. Ten tijde van de transactie was dit $522.000 waard.

Deze grote brok bitcoin is naar 22 afzonderlijke adressen gestuurd. Chainalysis heeft een deel van deze adressen geïdentificeerd als adressen van ‘extreemrechtse activisten en soortgelijke influencers’.

Een van hen zou de 23-jarige Nick Fuentes zijn, een bekende conservatieve, extreemrechtse commentator. Hij zou maar liefst 13,5 bitcoin hebben ontvangen, maar hij weigert na vragen van Yahoo dit te bevestigen. Ook de sociale media platforms Gab en Bitchute zouden wat bitcoin hebben ontvangen van deze donor.

Chainalysis heeft in dit overzicht alle transacties weergegeven. In de onderstaande tabel staan een aantal

Deze programmeur doneerde vlak voor zijn zelfmoord $500.000 aan bitcoin aan de Capitool-relschoppers
bron: Chainalysis

Franse programmeur

De andere vraag waar inlichtingendiensten mee zitten: wie was de verzender van deze bitcoin? Volgens Chainalysis gaat het om een ‘inmiddels overleden computerprogrammeur uit Frankrijk’.

Ze wisten zelfs een afscheidsbrief van deze donor, gedateerd op 9 december 2020, te onderscheppen.

De Fransman zei in deze brief onder meer:

‘De westerse beschaving is aan het afbrokkelen. Het kan me niet schelen wat er na mijn dood gebeurt. Daarom heb ik besloten om mijn bescheiden vermogen na te laten aan bepaalde doelen en mensen.’

De wallet waaruit hij de bitcoin stuurde, was al actief sinds 2013. Een vroege bitcoiner dus. Eén bitcoin adres wordt geassocieerd met de pseudoniem ‘pankkake’, waar de identiteit van de Fransman achter moet schuilen.

Deze programmeur doneerde vlak voor zijn zelfmoord $500.000 aan bitcoin aan de Capitool-relschoppers

In hun onderzoek stuit Chainalysis op een persoonlijke blog van de Fransman, die sinds 2014 inactief was, maar waar op de betreffende 9 december 2020 een nieuwe blog is geplaatst. Wat achteraf een zelfmoordbrief blijkt te zijn.

Deze programmeur doneerde vlak voor zijn zelfmoord $500.000 aan bitcoin aan de Capitool-relschoppers
bron: Chainalysis

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...