Dieptepunt: Beurzen hebben slechts 10% van alle bitcoin

337 totale weergaven

De bitcoin voorraden van de grote beurzen lopen langzaam leeg. Inmiddels hebben de beurzen nog minder dan 10 procent van alle bitcoin die in omloop zijn in beheer voor hun klanten. Daarmee zijn we voor het eerst sinds de koers van 3.200 dollar in de bearmarkt van 2018 onder de 10 procent gekropen. Volgens on-chain analysebedrijf Santiment is het lage aantal bitcoin bij de beurzen een teken van vertrouwen bij de hodlers.

Is de bodem in zicht?

De laatste keer dat het aantal bitcoin bij de beurzen zo laag was, bereikten we de bodem van de bearmarkt van 2018. Dat gegeven maken de vermoedens dat we momenteel ook op of rond de bodem zitten alleen maar sterker.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij is het natuurlijk een simpele kwestie van vraag en aanbod. Hoe minder bitcoin er bij de grote beurzen beschikbaar zijn voor de handel, hoe minder de markten in staat zijn om grote vraag of te vangen. Hoe minder bitcoin er bij de beurzen aanwezig zijn, hoe groter de kans dat we ineens een koersexplosie krijgen.

Dieptepunt: Beurzen hebben slechts 10% van alle bitcoin

Wat we net als in voorgaande bearmarkten zien is dat de "korte-termijn hodlers" hun bitcoin momenteel verkopen aan "lange-termijn hodlers". Wallets kwalificeren als lange-termijn hodlers als ze hun bitcoin tenminste 155 dagen hebben vastgehouden en geen verkoopgeschiedenis hebben.

Het lijken op dit moment dus vooral de lange-termijn hodlers te zijn die de bodem bepalen en de bitcoin koers verdedigen tegen verdere dalingen. Zodra de korte-termijn hodlers hun kruit hebben verschoten heeft de koers weer ruimte om te groeien. Met het dalende aantal bitcoin bij de grote beurzen lijkt dat moment steeds dichterbij te komen.

Investor Tool springt op groen

Naast het feit dat de grote beurzen steeds minder bitcoin in kas hebben om aan de vraagzijde van de markt te voldoen, is ook de Investor Tool indicator op groen gesprongen. Voor het eerst sinds maart 2020 heeft deze indicator een koopsignaal afgegeven, wat wederom een bevestiging lijkt van het vermoeden dat we momenteel op of rond de bodem zitten.

De Investor Tool is overigens een simpele indicator die werkt met het 2-jarige bewegende gemiddelde van de koers en de factor 5 van die lijn. Momenteel zitten we onder het 2-jarige bewegende gemiddelde, wat in de geschiedenis van bitcoin slechts enkele malen is voorgekomen. De laatste keer dat dit gebeurde was in maart 2020, tijdens de COVID-19 crash.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....