‘Digitale valuta’s kunnen de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verlagen’

De Amerikaanse centrale bank voorziet geen scenario waarin de dollar van de troon wordt gestoten in korte tijd. Wel Dat is te lezen in een paper genaamd ‘The International Role of the U.S. Dollar’ van de Federal Reserve.

Of je het nou leuk vindt of niet: de dollar is momenteel de reservemunt van de wereld. Bitcoin is onder andere bedacht om de macht van centrale banken te doen verdwijnen, maar zo ver is het (nog) lang niet. De centrale bank van Amerika bespreekt verschillende scenario’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de lange termijn ziet men wel beren op de weg. De mensen van de internationale financiële afdeling noemen de Europese Unie, China én digitale valuta als mogelijke gevaren voor de heerschappij van de Amerikaanse dollar (en dus de Verenigde Staten).

In de uiteenzetting is dus onder andere aandacht voor digitale valuta zoals bitcoin. Een snelle zoekopdracht leert dat men het woord bitcoin echter niet gebruikt hier, men praat in algemene termen.

Een aantal van de genoemde gevaren voor de dollar op een rij:

  • Een verschuivend betalingslandschap kan ook een uitdaging vormen voor de dominantie van de Amerikaanse dollar
  • De snelle groei van digitale valuta, zowel in de particuliere sector als de officiële, zou bijvoorbeeld de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar kunnen verminderen
  • Veranderende voorkeuren van consumenten en beleggers, in combinatie met de mogelijkheid van nieuwe producten, zouden de balans tussen de kosten en baten in de marge voldoende kunnen verschuiven

Een scenario waarin bitcoin de rol als reservemunt van de wereld overneemt wordt niet besproken. De onderzoekers concluderen: ‘‘bij afwezigheid van grootschalige politieke of economische veranderingen die de waarde van de Amerikaanse dollar als waardeopslagmiddel of ruilmiddel schaden en tegelijkertijd de aantrekkelijkheid van dollaralternatieven versterken, zal de dollar waarschijnlijk de dominante internationale valuta ter wereld blijven voor de nabije toekomst.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...