Stablecoin bedrijf onder de loep bij Amerikaanse waakhond

SEC doet onderzoek naar het Amerikaanse fintechbedrijf Circle. Samen met Coinbase is Circle de uitgever van stablecoin USDC, een cryptomunt gedekt door dollars.

Circle Financial claimt ‘volledig mee te werken’ met het onderzoek, maar weigert commentaar te geven aan Coindesk, die het nieuws breekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Al in juli 2021 heeft het bedrijf een dagvaarding ontvangen van de handhavingsafdeling van de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt SEC.

Stablecoins

Stablecoins zijn te omschrijven als cryptocurrency’s, waarvan de waarde gedekt is door fiat geld zoals dollars, euro’s en ponden.

De munten worden uitgegeven op netwerken zoals ethereum. Handelaren waarderen de snelheid en de lage kosten van de (blockchain) transacties.

Overheden zitten duidelijk met stablecoins in hun maag, want ze concurreren met de traditionele betaalnetwerken.

Amerikaanse autoriteiten maken zich sterk om uitgevers zoals Tether en Circle te laten reguleren als financiële instellingen.

Ook de Bank of International Settlements (BIS) vreest dat centrale banken door opkomende cryptodiensten de controle over het geldstelsel verliezen.

Circle moet volledige openheid van zaken geven over hun bedrijfsvoering, zo meldt het bedrijf.

Mogelijke doorn in het oog is de nieuwe dienst Circle Yield, waarmee zakelijke gebruikers kunnen rentenieren door bitcoin of andere crypto’s in te leggen.

Coinbase heeft – na overleg van de SEC – juist afgezien van het lanceren van een dienst waarmee klanten kunnen rentenieren.

Populair speeltje voor handelaren

De populariteit van de stablecoins neemt met rasse schreden toe in 2021. Momenteel is er ruim 21 miljard dollar aan stablecoin vermogen in de markt.

Marktleider is Tether USDT, maar het volume van uitdager UDSC is sterk toegenomen dit jaar (roze kleur in onderstaande grafiek).

De zaak is voor Circle een ultieme test, want de onderneming bereidt middels een fusiebedrijf ook een beursgang voor. In de prospectus is Circle geschat op een waarde van 4,5 miljard dollar.

Ook moet Circle nog 10 miljoen dollar aftikken bij de waakhond omdat hun toenmalige dochter Poloniex cryptovaluta aanbod zonder vergunning.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
CircleSECstablecoinUSDC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...