Directeur Trezor denkt dat verbieden non-custodial bitcoin wallets onmogelijk is

Nu regelgevers steeds brutaler worden over regels omtrent non-custodial wallets, begint er ook een tegenbeweging op gang te komen. Ook de financieel directeur van het bedrijf achter hardware wallet Trezor laat zich nu ook uit over dit thema.

‘Verbod is onmogelijk’

Waar gaat het ook alweer precies over?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het kort: wetgevers zijn de discussie gestart om stortingen en opnames naar ‘unhosted wallets’ te vermoeilijken. Nadat er eerder in de bitcoincommunity een discussie op gang kwam omtrent de AOPP-regels voor Zwitserse bedrijven, laat Stepan Uherik van SatoshiLabs zich nu ook uit over deze zaak.

Hij is ervan overtuigd dat “het hoogst onwaarschijnlijk is dat alle landen in de hele wereld het gebruik van non-custodial wallets zullen verbieden, of een van de andere aspecten in het peer-to-peer netwerk van bitcoin.”

Een unhosted of non-custodial wallet is een applicatie waarmee je als gebruiker zelf de private key genereert en bewaart. Daardoor ben alleen jíj de eigenaar van de bitcoin die je ontvangt. De tegenhanger is een non-custodial wallet, waarbij een cryptobeurs of -bedrijf deze verantwoordelijkheid uit handen neemt.

Marketing

Uherik vergelijkt de inspanningen van regelgevers om de self-hosted wallets te verbieden met pogingen uit het verleden om cryptografie of torrents te verbieden.

“De adoptie van deze technologieën ging onverminderd door. In zekere zin zijn de pogingen van regeringen om bepaalde technologie te verbieden een goede marketing voor die technologie.”

De kracht van bitcoin is precies dat je ‘je eigen bank kunt zijn’. Voor de traditionele financiële instellingen is dit een risico, gezien ze de controle en het inzicht in geldstromen kunnen verliezen. Idem dito voor overheden, die zien dat individuen met bitcoin een extra ’tool’ in handen hebben.

Een grote bankvereniging in Rusland stelde eerder deze week voor om non-custodial wallets strafbaar te stellen. De reden hierachter is de complexiteit die het oplevert als men cryptovaluta in beslag wil kunnen nemen. En inderdaad: dit is precies de kracht van bitcoin.

Eerder stemde de commissie van het Europees Parlement over extra regels omtrent dit type transacties die een onbekende herkomst hebben.

Verbod via Appstores

De CFO van SatoshiLabs vertelt dat er een paar manieren zijn die overheden kunnen inzetten, maar een volledig verbod op dit type wallets is onmogelijk. Hij noemt restricties vanuit de Google Playstore en Appstore als een mogelijkheid.

“Zo’n verbod zou gemakkelijk uit te voeren zijn, maar het zou slechts een deel van de non-custodial wallets omvatten en het zou gebruikers waarschijnlijk motiveren om verder te kijken dan de populaire appstores. Het heeft geen invloed op hardware- en desktop-wallets.”

Uiteindelijk zal het niets uitmaken, zo denkt de directeur:

“Overheden kunnen de acceptatie van bitcoin vertragen, maar uiteindelijk zal bitcoin zegevieren. Bitcoin is een idee waarvoor de tijd rijp is, en daar kan niemand tegen op.”

Het is een mooi statement van het bedrijf, dat eerder nog negatief in het licht kwam omtrent de wallet-verificatie eisen in Zwitserland. Trezor had een functie ingebouwd die het makkelijker zou maken om aan regelgeving te voldoen. Na veel kritiek werd deze feature na een dag alweer uit de Suite verwijderd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsverbod

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...