Na één dag wil Trezor nieuwe functie alweer uit Bitcoin wallet halen

Nog geen dag na de aankondiging van Trezor om de zogenoemde AOPP-software te ondersteunen, komt het bedrijf alweer op deze beslissing. De druk uit de community laaide op waardoor Satoshi Labs, de fabrikant van de hardware wallet, zich genoodzaakt voelde om een stapje terug te zetten.

Adresverificatie

Allereerst: waar gaat het allemaal over?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Trezor in samenwerking met crypto-startup 21 Analytics een nieuwe functie had ingebouwd. Dit is het AOPP: Address Ownership Proof Protocol (AOPP).

Hiermee kunnen klanten van een Zwitserse beurs die met een Trezor wallet een storting doen, aantonen dat ze de daadwerkelijke eigenaar zijn van een adres. Het is in wezen een simpel signeer-trucje met een private key.

In Nederland hebben we ook korte tijd last gehad van deze gevaarlijke ontwikkeling, totdat Bitonic zijn gelijk kreeg in een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank. De walletverificatie-eisen zijn in Nederland inmiddels geschrapt. In Zwitserland is dat niet het geval en dus leek dit een handige feature.

Terugkrabbelen

In de loop van de dag, waren er tal van bitcoiners (en ook bitcoindiensten en -apps) die zich afkeerden tegen deze ontwikkeling. “Ja, de regulering is door overheden – of partijen zoals het FATF – opgelegd, maar dat betekent niet dat je de procedures hiervoor zo simpel mogelijk te maken.”

In de Bitcoin Focus-nieuwsbrief van vandaag kon je al lezen dat BlueWallet, Sparrow Wallet, Samourai, Zeus en enkele anderen aangaven dit een verkeerde ontwikkeling te vinden.

In een persbericht maakt Trezor nu het volgende bekend:

“Trezor will remove AOPP from Sign & Verify and provide a guide to manually verify addresses.”

Gisteren kwam Trezor nog met uitleg over het belang van AOPP, maar later op de dag besloten ze toch om de tool uit het gereedschapskistje te halen. De pull request hiervoor kun je op GitHub al terugvinden.

In de blogpost vertellen ze dat het het beste is om KYC-vrije bitcoin te hebben. Ook hadden ze niet aan zien komen dat dit zo’n controversieel thema was.

“In this case, AOPP benefits only a small number of customers, while many more customers are concerned that its inclusion amounts to ideological signalling in favor of regulators. This is not and will never be the case.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstrezor