Dit is waarom de bitcoin koers vandaag een sprong heeft gemaakt

Bitcoin staat vandaag na een paar wisselvallige dagen weer in het groen na een plotselinge groene kandelaar die de koers met 3 procent deed stijgen. Wat is de reden voor deze plotselinge pomp van de koers?

Er is geen fundamenteel nieuws om de koerssprong te verklaren, waardoor de meeste analisten denken dat het te maken heeft met de futures markt, die een steeds grotere rol lijkt te spelen voor de korte termijn koers van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De reden achter de koersstijging

De echte reden voor het pompen van de bitcoin koers op de laatste dag van het jaar lijkt te liggen in de optiemarkten. Waar vandaag veel opties verlopen, waarvan de ‘maximale pijngrens’ onder de 47.000 dollar per bitcoin lag.

Over het algemeen volgt de bitcoin koers de optiemarkten vrij sterk, zeker op de korte termijn. Veel handelaren op de spotmarkt houden dan ook de maximale pijngrens in de gaten. Zodra de koers daar in de buurt komt zie je dan ook vaak een ‘omdraaiing’ van de trend.

Hoewel het verlopen van de opties vandaag dus niet direct een invloed op de koers hebben, kan de zogenaamde pijngrens als een indicator dienen voor handelaren op de spotmarkt. Dat lijkt nu weer te gebeuren, aangezien bitcoin precies vanaf dat niveau een sprong gemaakt heeft.

Prestaties bitcoin op oudjaarsdag

Op het moment van schrijven lijkt bitcoin het nieuwe jaar in te gaan met een plus, maar vanaf de all-time high gemeten staan we nog altijd een dikke 30 procent in de min. Wat dat betreft valt er nog wel wat te herstellen in het nieuwe jaar.

Wat de koers betreft was 2021 een zeer wisselvallig jaar, waarin momenten van enorme koersexplosies werden afgewisseld met keiharde dalingen. Met name het nieuws dat Tesla geen bitcoin meer accepteerde als betaalmiddel en het Chinese bitcoin-verbod hebben de bullmarkt enigszins tegengehouden.

Daar lijkt bitcoin nu echter van hersteld, waardoor in principe de weg omhoog open lijkt te liggen. Al moet dat met bitcoin altijd nog maar blijken. Op de lange termijn ziet alles er goed uit, maar op de korte termijn bewijst de markt al jaren zeer onvoorspelbaar te zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....