Dit is waarom miners hun bitcoin (BTC) vasthouden

De meeste miningbedrijven proberen de geminede bitcoin vast te houden. Ze doen dit met het oog op traditionele investeerders en het is goed voor de liquiditeit.

Reserves

Veel miningbedrijven houden de geminede bitcoins in reserve. Bedrijven kunnen hun bitcoin deels verkopen om het bedrijf draaiende te houden. Er moeten tenslotte lonen betaald worden en energierekeningen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar er zijn miners die liever aandelen uitgeven en zo dollars ophalen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Indirecte bitcoinfondsen

Jaran Mellrud, analist bij Arcane Research, heeft inzichtelijk gemaakt wie van de miners de grootste hodlaars zijn. Marathon Digital Holdings heeft de grootste voorraad bitcoin.

Ze hebben in totaal 8.956 bitcoin in bezit. Hiervan is ongeveer de helft zelf gemined en is 4.813 BTC bijgekocht in januari 2021. Door zoveel bitcoin aan te houden, zijn ze van alle bedrijven de derde als het gaat om aantal bitcoin op de balans. Alleen Tesla en MicroStrategy hebben een grotere positie.

Mellerud legt uit waarom hij denkt dat (mining)bedrijven zo’n grote voorraad bitcoin aanhouden.

“Bitcoin miningbedrijven proberen investeringsvehikels voor bitcoin te worden, ze geven investeerders de mogelijkheid om zich bloot te stellen aan bitcoin zonder dat ze de asset zelf aan hoeven te houden. Daarom proberen ze bitcoin ‘treasuries’ op te bouwen, zodat ze meer gecorreleerd zijn met de bitcoinkoers,” schrijft Mellerud.

De bitcoin is daarnaast een goede manier om veel liquiditeit op de balans te hebben. Op het moment dat een bedrijf wil uitbreiden, kan het eventueel alsnog de cryptovaluta omzetten naar fiatgeld voor investeringen.

Het ligt voor miners niet in de rede om dit direct te doen in dollars, zolang ze op de lange termijn bullish zijn op bitcoin. Het is dan logischer om aandelen uit te geven of geld te lenen om expansie te bekostigen. Op die manier kunnen ze groeien en tegelijk blijven hodlen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Lees meer over:
investeringenminers