Miners lijken weer meer bitcoin te verkopen dan te hodlen

Data van Glassnode laat zien dat miners krap bij kas zitten. De dalende prijzen lijken ervoor te zorgen dat sommige miners meer bitcoin moeten verkopen om hun kosten te kunnen dekken.

Miners verkopen bitcoin

Bitcoin miners verkopen een deel van hun bitcoin voorraad (en ook eigen aandelen). De koers van bitcoin staat rond de $43.500, ongeveer 33% onder de all-time high. Intussen lopen de kosten voor elektriciteit en rigs gewoon door, rekeningen die gewoon moeten worden betaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen maanden was het narratief dat de miningbedrijven leningen aangingen of financieringsrondes afsloten om daarmee kosten te kunnen dekken. Nu blijkt dat ze netto verkopers zijn van de bitcoin die ze verdienden.

Miners lijken weer meer bitcoin te verkopen dan te hodlen

Winst en rendement

Sinds 9 november is het rendement van het minen van één BTC met 50% gedaald, zo stelt onderzoeksbureau Arcane Research. Ze gebruikten in de berekening de populaire S9 en S19 mining rigs en een energieprijs van $0,05 per kWh.

Dat betekent dat het rendement op mining harder daalde, dan de prijs van bitcoin in diezelfde periode.

Miners lijken weer meer bitcoin te verkopen dan te hodlen

De rekenkracht is in dezelfde tijdsspanne wel toegenomen en daarmee ook de onderlinge concurrentie tussen miners.

Een paar dagen geleden bereikte de rekenkracht de 248 EH/s. Dit zijn echter wel schattingen en gemiddeldes. De trend qua rekenkracht is in ieder geval duidelijk: omhoog.

Sommige grote mining farms maken er geen geheim van dat ze leningen aangaan of aandelen verkopen, in plaats van hun bitcoinbezit. Marathon Digital Holdings is in oktober 2020 begonnen met hodlen en heeft sindsdien geen enkele satoshi verkocht, zo vertelde een woordvoerder. Wel verkochten ze $750 miljoen aan aandelen en effecten.

Bovenstaande grafiek van Glassnode geeft niet direct een verandering van deze trend aan. Opvallend is het toch wel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer