Amerika dient 8 aanklachten in tegen voormalig bitcoin whale

Do Kwon, de CEO van Terraform Labs, is door Amerikaanse aanklagers in New York beschuldigd van fraude. De aanklacht volgde enkele uren nadat gisteren (donderdag) werd gearresteerd in Montenegro.

Do Kwon in de problemen

De Amerikaanse advocaat Damian Williams ondertekende de rechtszaak. De 31-jarige Zuid-Koreaan is aangeklaagd voor acht individuele aanklachten, waaronder die van fraude met commodities, fraude met effecten, bankfraude en marktmanipulatie en samenzwering tot oplichting.

Wat betreft de laatste aanklacht, samenzwering tot oplichting, beweren de Amerikaanse aanklagers sterke jurisdictie gronden te hebben. Kwon legde valse en misleidende verklaringen af tijdens een tv-interview dat werd uitgezonden in het zuidelijke district van New York. Het ging over de Terra-blockchain en de Terra-stablecoin.

De overige vier aanklachten houden verband met een reeks zogenaamd misleidende verklaringen over de effectiviteit van de TerraClassicUSD-stablecoin (USTC) om de waarde van de Amerikaanse dollar te volgen en behouden. Ook zou de Koreaan zijn betrokken bij het ontwerpen van handelsstrategieën omtrent de prijs van USTC.

Arrestatie

De aanvraag volgde vlak op het nieuws dat Filip Adzic, de minister van Binnenlandse Zaken van Montenegro, op 23 maart meldde dat een persoon die ervan wordt verdacht de voormalige "cryptocurrency-koning" te zijn, werd vastgehouden op de luchthaven van Podgorica. Hij zou "vervalste documenten" bij zich hebben. De geruchten waren al dat het om Kwon ging, gezien hij lange tijd in Servië onderdook.

Hij werd op de luchthaven van Podgorica met zakenpartner Hon Chang Joon vastgehouden, terwijl hij probeerde naar Dubai te vliegen. Hij gebruikte naar wat schijnt valse documenten uit Costa Rica.

Naar verluidt kan het openbaar ministerie van Justitie binnenkort strafrechtelijke vervolging instellen tegen Kwon en Joon voor het gebruik van vervalste reisdocumenten uit Costa Rica. Alleen hier kan hij al drie jaar gevangenisstraf voor krijgen.

Zuid-Koreaanse aanklagers vaardigden op 14 september een arrestatiebevel uit tegen Kwon, die in zijn thuisland ook al wordt geconfronteerd met een reeks aanklachten wegens fraude en schendingen van de wetgeving die geldt voor de kapitaalmarkt.

Ook heeft Interpol op 26 september een groen sein uitgegeven voor zijn arrestatie, en de Amerikaanse Securities Exchange Commission heeft op 16 februari zelf beschuldigingen van fraude ingediend.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...