‘SEC klaagt Do Kwon aan’

De Amerikaanse Securities and Exchange
Commission gaat een zaak voorbereiden tegen Terraform Labs, het bedrijf achter stablecoin TerraUSD, meldt Bloomberg. Do Kwon is de bekende oud-CEO van dit cryptovehikel, de eerste dominosteen die vorig jaar omviel.

De SEC gaat onderzoek of het bedrijf achter deze token investeerders heeft misleid. Ze onderzoeken vooral de 1-op-1 koppeling met de Amerikaanse dollar. De SEC gaat ook claimen dat TerraUSD niet bij hen is geregistreerd als een beleggingsproduct.

Hoe zat het model van TerraUSD ook alweer in elkaar? TerraUSD ($UST) was gekoppeld aan een zustertoken Luna, waarvan de prijs door de markt wordt bepaald. 1 UST staat gelijk aan $1 aan Luna, dus het aantal Luna voor 1 UST varieerde, maar een houder zou altijd $1 voor 1 UST terugontvangen. Dit algoritmische experiment ging in mei 2022 faliekant mis, toen de waarde onder de stablecoin onderuit ging.

TerraUSD was namelijk zeer risicovol omdat het niet gedekt was door dollars, staatspapieren of andere traditionele activa zoals bij veel andere stablecoins wel het geval is zoals Tether USDT. Samengevat zijn er drie gebeurtenissen aan te wijzen waarom UST onderuit ging. Twee handelaren ruilden kort na elkaar 185 miljoen UST in voor USDC, waardoor de dekking van UST zwak werd en Terraform Labs 2 miljard dollar aan UST bij moest storten. Dit leidde tot veel onrust waardoor ook anderen hun UST gingen inruilen, en uiteindelijk LUNA en UST deed crashen.

De SEC weigert de aanklacht te bevestigen tegenover Bloomberg, maar het ligt voor de hand dat na BUSD, de stablecoin van Binance, nu ook deze stablecoin onder de loep van de autoriteiten komt.

De ineenstorting van TerraUSD leidde tot een domino-effect, omdat fondsen zoals Three Arrows Capital, Voyager, Alameda en FTX ook direct en indirect verbonden waren met deze zwakke munt zonder échte dekking.

Oprichter Do Kwon wordt ook gezocht door de autoriteiten van zijn thuisland Zuid-Korea en zit ondergedoken in Servië, dat geen uitleveringsverdrag met Zuid-Korea kent.

Lees meer over:
SEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...