Do Kwon uitgeleverd aan Zuid-Korea: Amerikaanse verzoek afgewezen

697 totale weergaven

Het Hof van Beroep in Montenegro heeft de uitlevering van Do Kwon, voormalig CEO van Terraform Labs, aan Zuid-Korea bevestigd. Het gerechtshof heeft daarmee het verzoek van de Verenigde Staten afgewezen. De beslissing werd op 1 augustus 2024 bekendgemaakt en volgt op maandenlange juridische discussies tussen Kwon’s advocaten, rechtbanken en aanklagers over de juiste uitleveringsbestemming.

Verhaal van Do Kwon

Do Kwon werd in maart 2023 gearresteerd in Montenegro voor het gebruik van een vals paspoort en valse reisdocumenten uit Costa Rica, terwijl hij probeerde naar Dubai te vliegen. Zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten hebben strafrechtelijke aanklachten tegen hem ingediend. Kwon’s advocaten hebben eerder aangegeven dat zij de voorkeur gaven aan uitlevering naar zijn thuisland, Zuid-Korea. Waar de maximale straf voor financiële misdrijven meestal tussen de 30 en 40 jaar ligt. In de Verenigde Staten zouden de straffen mogelijk hoger kunnen zijn, omdat daar de wetgeving toestaat dat rechters opeenvolgende straffen opleggen voor elk afzonderlijk misdrijf,

De zaak tegen Do Kwon draait om de ineenstorting van de algoritmische stablecoin Terra (UST) en de bijbehorende cryptocurrency Luna in 2022, wat leidde tot een verlies van 40 miljard dollar. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft in februari 2023 Terraform en Kwon aangeklaagd voor fraude en schending van effectenwetten. Terraform Labs bereikte in mei een schikking van 4,47 miljard dollar met de SEC, inclusief 3,58 miljard dollar teruggave van illegaal verkregen winst en een civiele boete van 420 miljoen dollar.

Kwon en consorten kochten voor miljarden aan bitcoin, maar dat kon niet voorkomen dat het kaartenhuis implodeerde.

Met deze uitspraak is er een einde gekomen aan de onduidelijkheid over de toekomstige juridische procedures tegen Do Kwon. Het is nu afwachten hoe de zaak uit gaat pakken voor Do Kwon. Voorlopig is het een van de grootste verhalen (qua hoeveelheid geld) in de wereld van crypto ponzi’s.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...