Documentaire over de afgelopen 10 jaar bitcoin in Nederland

Als afsluitende knaller van het tienjarig jubileum heeft het Nederlandse bitcoinbedrijf Bitonic een mooie documentaire gelanceerd.

Bitcoin in Nederland

In de video blikt het bedrijf terug op de bitcoinmarkt in ons eigen kikkerlandje door de ogen van de allereerste bitcoin broker van Nederland.

In een compilatie van beelden uit televisieprogramma's vanuit de begindagen, interviews met oprichters en andere bekende namen uit de markt, neemt Bitonic je mee door de jaren heen. Beginnend met de plek waar het tien jaar geleden allemaal begon.

Oprichters Niels van Groningen, Jouke Hofma en Robert de Waard vertellen hoe het idee van Bitonic voort kwam uit de vele LAN-feestjes die werden gehouden. Na een korte introductie over de financiële crisis van 2008, de whitepaper en daarna het Genesis Block in 2009 en WikiLeals in 2011 komt Bitonic op de kaart.

Het was destijds niet makkelijk om aan bitcoin te kopen. De mannen bedachten om een website te bouwen met iDeal-integratie. Zo hoefde je niet twee weken te wachten en een buitenlandse beurs of bank te gebruiken.

In 2013 zat er een bug in de bitcoinsoftware, opgemerkt door het Nederlandse bedrijf. Vlak erna bereikte bitcoin de koers van $100, ging Mt. Gox failliet, de oorsprong van BL3P en nog heel veel andere ontwikkelingen waaronder de voor Nederland essentiële rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank omtrent walletverificatie-eisen.

De hele documentaire zie je hier.

Wil je meer lezen? Op Bitcoin Focus spraken we Daan Kleiman van Bitonic onlangs in een extra open editie van de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws