Bitonic krijgt gelijk van DNB: Bitcoin walletverificatie-eisen zijn van tafel

De Nederlandse Bitcoin broker Bitonic krijgt gelijk van De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf gaat zo snel mogelijk het walletverificatie-proces van hun platform verwijderen. Dat meldt Bitonic in een blogpost.

De walletverificatie-eisen betekenen in de praktijk dat klanten van bitcoin beurzen en brokers in Nederland elk bitcoinadres die zij willen gebruiken moeten laten verifiëren. Na een eerdere uitspraak van de rechter wordt het nu makkelijker om bitcoin te kopen:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

”Na heroverweging komt DNB tot het oordeel dat deze door DNB gegeven invulling van artikel 2, tweede lid, RtSw onvoldoende recht doet aan de ruimte die een instelling heeft om deze norm risico georiënteerd in te vullen. DNB heeft het registratievereiste daarom ten onrechte als voorwaarde gesteld voor de registratie van Bitonic.”

Toezichthouder DNB

Als toezichthouder van de bitcoinmarkt in Nederland is DNB verantwoordelijk voor het eisenpakket waar bedrijven aan moeten voldoen. Bij de registratie kwam onder andere het proces rondom Know-Your-Customer voorbij. Daarin heeft de centrale bank voorwaarden gesteld die niet juist waren.

De strenge eis voor walletverificatie had nooit gesteld mogen worden.

In het aankoopproces gaat dit om de situatie waar je (bijvoorbeeld) een screenshot moet sturen van je wallet voordat je bitcoin kunt ontvangen. Dit was onpraktisch en tevens makkelijk te omzeilen met bepaalde tooltjes.

Bitonic reageert opgetogen in hun blogpost: ”We zijn verheugd dat onze klanten hierdoor verlost worden van een onrechtmatige controle. Tegelijkertijd zijn we bezorgd dat de toezichthouder pas gehoor gaf aan de noodsignalen vanuit de industrie na tussenkomst van de rechter. Wat als Bitonic niet naar de rechter was gegaan?”

Dat laatste is een terechte vraag. De industrie in Nederland werd onterecht op hoge kosten gejaagd. Want al deze screenshots of andere soortgelijke verificatieprocessen kosten veel tijd en geld.

Het bedrijf spreekt de hoop uit dat de politiek deze zaak nog eens goed bekijkt: ”De hele sector is door deze situatie onnodig geconfronteerd met hoge kosten en administratieve lasten, terwijl vooraf al gewaarschuwd is voor het risico van overmatig toezicht. Dit schaadt innovatie en het ondernemingsklimaat in Nederland. Een schril contrast met de claim dat Nederland een innovatief ondernemersklimaat stimuleert.”

Bitonic komt nog met een verdere analyse en eventuele vervolgstappen: ”De uitkomst is in ieder geval een positieve stap voor Nederland.”

Benieuwd naar wat er vooraf ging? Lees dan onderstaande artikelen.

Gevolgen

Wat betekent dit voor klanten van Nederlandse bitcoin beurzen en brokers? In de praktijk hoef je minder handelingen uit te voeren voor je jouw bitcoin kunt ontvangen. Met een beetje geluk scheelt dit bedrijven ook een grote kostenpost, wat door kan werken op de commissies die worden gerekend.

Daarnaast zorgt het voor meer vrijheid in hoe jij je bitcoin aankoop in wil richten. Je moet nog steeds laten zien wie je bent en je wordt nog steeds aan de deur gecontroleerd, maar je kunt je bitcoin naar het adres sturen die je wil.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)