DOJ eist 36 maanden gevangenisstraf voor oprichter van Binance

Amerikaanse aanklagers hebben een gevangenisstraf van 36 maanden aanbevolen voor Changpeng Zhao (CZ), de oprichter van Binance, omdat hij antiwitwasregels zou hebben overtreden.

Aanklagers dringen aan op lange straf

Amerikaanse aanklagers hebben een gevangenisstraf van 36 maanden aanbevolen voor Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, omdat hij antiwitwasregels zou hebben overtreden. 

De rechtbankdocumenten, ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het westelijke district van Washington, beschuldigen Zhao ervan opzettelijk Amerikaanse gebruikers te hebben getarget, ondanks dat hij wist dat dit in strijd was met Amerikaanse regelgeving.

Opzettelijke overtreding van wetten

De federale richtlijnen voor strafmaat stellen doorgaans een maximum van achttien maanden voor dergelijke overtredingen voor. De aanklagers betogen echter dat een langere straf gerechtvaardigd is vanwege de ernst en opzettelijke aard van de acties van Zhao. 

Ze benadrukken dat Zhao’s opzettelijke ongehoorzaamheid niet per ongeluk was, maar een strategische beslissing was om consumenten aan te trekken en winst te maximaliseren.

Dit is niet de eerste keer dat Binance onder de loep van de SEC of andere toezichthoudende instanties heeft gelegen. Onlangs bevond Binance zich verwikkeld in een juridische zaak op de Filipijnen, evenals in andere landen zoals Canada en Nigeria. 

Reactie van de industrie en CZ

Critici van de aanbeveling benadrukken de bijdragen van Zhao aan de industrie, aangezien Binance onder zijn leiding een van de grootste en invloedrijkste beurzen wereldwijd werd. De ernst van de aanbevolen straf brengt echter onzekerheid met zich mee voor Binance en de cryptocurrency-markt.

Volgens CoinDesk heeft CZ publiekelijk zijn excuses aangeboden en verantwoordelijkheid aanvaard voorafgaand aan het proces. In een brief aan de rechter van de rechtbank, rechter Richard A. Jones, betuigde CZ spijt over zijn slechte beslissingen en aanvaardde volledig de verantwoordelijkheid voor gemaakte keuzes.

De strafzitting voor Zhao staat gepland voor 30 april, wat de spanning rond zijn lot en de mogelijke implicaties voor de cryptocurrency-industrie vergroot.

Lees meer over:

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....