Dollar levert 97% aan koopkracht in sinds 2017

Dollar levert 97% aan koopkracht in sinds 2017

Het idee voor Bitcoin is in 2008 door Satoshi Nakamoto publiek gemaakt met de publicatie van de Bitcoin white paper en in 2009 ging het netwerk live. Een vorm van geld met een absoluut maximum aantal eenheden van 21 miljoen als antwoord op de oeverloze geldprinterij die plaatsvindt in het huidige financiële systeem.

Sindsdien adopteren steeds meer mensen bitcoin als hun primaire spaarmiddel om zich met die absolute schaarste te beschermen tegen geldontwaarding. Dat werkt, want in de afgelopen vijf jaar heeft de Amerikaanse dollar, de belangrijkste fiatmunt op aarde, 97 procent van zijn waarde ingeleverd ten opzichte van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

$1 dollar koopt 75% minder satoshi's dan 2 jaar geleden

Hoewel bitcoin enorm volatiel is, wat voor veel mensen nog een reden is om hun vingers er niet aan te branden, heeft de digitale munt over langere perioden alleen nog maar terrein gewonnen ten opzichte van fiatgeld. Zo krijg je op dit moment 75 procent minder satoshi's voor je Amerikaanse dollar dan twee jaar geleden.

Er is wel volatiliteit, maar op de lange termijn is dat vooralsnog volatiliteit naar boven geweest. Op 1 februari 2020 kon je voor 1 dollar nog 10.656 satoshi kopen en op 1 februari 2022 kreeg je voor diezelfde dollar nog maar 2.638 satoshi.

Waar het bezitten van een hele bitcoin voor veel mensen een schier onmogelijke opdracht lijkt, begint het grote publiek nu ook te begrijpen dat je kleine delen van een bitcoin kunt kopen. Je hoeft geen hele bitcoin te hebben om mee te doen. Bitcoin is wat dat betreft voor iedereen.

Vergelijk bitcoin met vastgoed

Vastgoed is net als bitcoin een vorm van schaarste waar je in kan investeren. Maar het is een stuk lastiger om een klein deel van een vastgoedobject te kopen en die vervolgens ook overal ter wereld te kunnen verkopen. Met bitcoin kun je in theorie voor hele kleine bedragen in de meest pure vorm van schaarste investeren.

Je kunt een satoshi die je in Nederland koopt ook overal en op ieder moment met één druk op de knop kwijt. Het bijzondere aan de schaarste van bitcoin ten opzichte van vastgoed is dat iedere satoshi inwisselbaar is.

In tegenstelling tot vastgoedobjecten hoef je van een satoshi niet te weten waar die vandaan komt. Een vastgoedobject in Amsterdam verkopen aan een Japanner is lastiger dan een satoshi verkopen aan diezelfde persoon. Steeds meer mensen zien die bijzondere eigenschappen van de schaarste van bitcoin in en adopteren het als hun primaire spaarmiddel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties