Dollar op hoogste punt sinds 2002, bitcoin onder druk en recessie dreigt

De index van de Amerikaanse dollar (DXY) heeft op dinsdag na een stijging van 1,3 procent het hoogste punt sinds december 2002 bereikt, ondanks dat de angst voor een mogelijke recessie flink is toegenomen. "De vraag naar de veiligheid die de Amerikaanse dollar kan bieden gaat omhoog naarmate de verwachtingen voor de economische activiteit een daling inzetten", aldus Shawn Cruz, hoofd-handelsstrateeg van TD Ameritrade tegenover Reuters.

Hoe lang blijft de dollar domineren?

Als het aan analist Justin Bennett ligt hebben we nog enkele maanden van kwakkelende bitcoin koersen voor ons liggen. "Alle signalen wijzen erop dat de dollar doorschiet naar 120, wat betekent dat we nog 12 tot 20 maanden aan koersdruk voor aandelen en bitcoin voor de boeg hebben", aldus Bennett via Twitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zijn Nederlandse collega Michaël van de Poppe ziet het iets rooskleuriger in voor bitcoin. Hij verwacht dat bitcoin de komende periode consolideert en vervolgens een run maakt naar de koers van 23.000 dollar, waarna Van de Poppe een "opluchtingsrally" voor de zomer voorspelt.

Het macro-economische klimaat lijkt steeds donkerder te worden met een inflatie die nog altijd hoog is, terwijl we tegelijkertijd een daling van de economische activiteit waarnemen. Die cocktail van ellende maakt het voor de Federal Reserve steeds lastiger om zichzelf in een goede positie te manoeuvreren.

48,1 procent van alle bitcoin op virtueel verlies

Als het over on-chain analyse gaat kunnen we altijd rekenen op de grafieken van Glassnode. Ook nu komen ze weer met een parel waarin ze laten zien dat momenteel 48,1 procent van alle bitcoin op een virtueel verlies staan sinds ze voor het laatst van adres gewisseld zijn op de blockchain.

Van die 48,1 procent is bijna 60 procent in handen van lange-termijn hodlers, die gezien hun geschiedenis weinig geneigd zijn om te verkopen. Beide percentages komen overeen met de niveaus die we tijdens de bearmarkt van 2018 en de capitulatie van maart 2020 observeerden.

Hierbij moet uiteraard wel meegenomen worden dat niet iedere wisseling van adres daadwerkelijk een verkoop betekent. Als jij bijvoorbeeld je wallets reorganiseert en je bitcoin verplaatst, dan levert dat voor Glassnode een reset van je kostenbasis op die niet terecht is. Dit soort statistieken bevatten dus enige ruis.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....