Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

Sinds het begin van 2022 beweegt bitcoin in de tegengestelde van de Amerikaanse dollar en die omgekeerde relatie begint daarmee weer extreme vormen aan te nemen. Momenteel geeft de correlatie tussen bitcoin en de Amerikaanse dollar in de weekgrafiek een score van -0,77 af. Het laagste niveau in 17 maanden tijd.

Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

Federal Reserve speelt met de markt

De voornaamste reden voor de zwakke prestaties van bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar is onbetwistbaar het gevolg van de strategie van de Federal Reserve om de recordinflatie te bevechten met een hogere rente en een strenger monetair beleid.

Vanaf het begin van 2022 is bitcoin al 60 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar, terwijl ook de Nasdaq een min van 29,72 procent noteert.

Omgekeerde relatie tussen bitcoin en dollar bereikt hoogste punt in 17 maanden tijd

De U.S. dollar index (DXY), een eenheid die de kracht van de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van andere grote fiatmunten, zweeft momenteel rond het hoogtepunt van 105,78 die in januari 2003 werd bereikt.

Op dit moment verwacht de markt een nieuwe verhoging van de rente van 0,75 procent tijdens de FOMC-vergaderingen van juli. Uit onderzoek van JPMorgan blijkt dat 40 procent van de analisten op Wall Street verwachten dat de dollar dit jaar rond de 105 eindigt.

Niet iedereen deelt die verwachtingen, want 36 procent van de ondervraagden zet momenteel in op een correctie van de dollar voor het einde van 2022. "De handel in vreemde valuta is geen lineaire wereld. Er komt een punt dat de boel omdraait", aldus Ugo Lancioni, het hoofd van wereldwijde valuta bij Neuberger Berman.

Bodem voor bitcoin in 2022?

In de schaduw van de razende Amerikaanse dollar is bitcoin al maanden naarstig op zoek naar een bodem. De MVRV-Z Score is een on-chain indicator die in het verleden bijna iedere bodem met een nauwkeurigheid van twee weken heeft weten te voorspellen.

Deze indicator is nu in een zone terechtgekomen die in het verleden voorafging aan scherpe en relatief lange opwaartse koersbewegingen. De absolute bodem hebben we volgens de indicator nog niet bereikt. Die zou volgens de MVRV-Z Score rond de 15.600 dollar moeten liggen in 2022.

De belangrijkste voorwaarden voor een rally voor bitcoin lijkt echter de Amerikaanse dollar. Vanuit de technische analyse gloort er wat dat betreft hoop voor bitcoin. Het lijkt er namelijk op dat de dollar een klassiek "double top" patroon vormt die gedeeltelijk bevestigd is met twee vergelijkbare toppen met een gedeeld steunniveau op 103,81.

Zodra de koers onder dat steunniveau zakt kan de dollar aan een stevige daling beginnen en de kans is aanwezig dat die samenvalt met de opleving van bitcoin en de rest van de financiële markt. Agres, een onafhankelijke marktanalist, geeft in de bovenstaande tweet aan dat de dollar in zijn ogen klaar is voor een stevige correctie.

Lees meer over:
Bitcoin dollar bitcoin koers

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties