Dollar springt naar hoogste niveau in 6 weken, slecht voor bitcoin?

De Amerikaanse dollar sprong op vrijdag naar zijn hoogste koers in zes weken tijd tegen een mandje van andere fiatmunten. Die opleving van de dollar kwam voort uit de sterke economische data vanuit de Verenigde Staten, waardoor de markt verwacht dat ons mogelijk grotere renteverhogingen te wachten staan van de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank).

Sterke banenmarkt

De data van donderdag leerde ons onder meer dat het aantal werkloosheidsclaims in de Verenigde Staten onverwachts is gedaald de afgelopen week. Daarnaast was de inflatie voor producenten in januari juist boven verwachting hoog. Die combinatie maakt dat de Federal Reserve waarschijnlijk meer moet doen om de inflatie echt onder controle te krijgen.

St. Louis Federal Reserve President James Bullard zei op donderdag dat hij er een voorstander van is om de rente naar de range van 5,25 tot 5,50 procent op te tillen. Momenteel staat de Federal Funds Target Rate op 4,50 tot 4,75 procent.

Analisten zeggen dat de macro-economische data, in combinatie met de toon van James Bullard, een zorgwekkende ontwikkeling zijn voor risico-assets en juist een positief scenario schetsen voor de Amerikaanse dollar. Dit lijkt de voornaamste reden dat er voor vandaag rode cijfers op de borden staan voor bitcoin.

Goldman Sachs verwacht 3 renteverhogingen

De specialisten bij Goldman Sachs reageerden meteen op het nieuws door hun verwachtingen over de Amerikaanse rente bij te stellen. Waar zij voorheen nog ‘slechts’ twee renteverhogingen verwachtten in 2023, moeten we ons volgens de gerenommeerde zakenbank nu voorbereiden op een drietal renteverhogingen.

In maart, mei en juni verwacht Goldman Sachs renteverhogingen van 0,25 procent van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat zou de Federal Funds Target Rate optillen van de huidige 4,50 tot 4,75 procent naar 5,25 tot 5,50 procent.

Met die voorspelling ligt de verwachting van Goldman Sachs zelfs hoger dan die van James Bullard, de Federal Reserve official die bekendstaat om zijn hawskish uitspraken.

“In het licht van de sterke economische groei en het matige inflatienieuws, voegen wij nog eens 0,25 procent toe aan onze voorspelling voor de Amerikaanse rente”, aldus hoofdeconoom Jan Hatzius van Goldman Sachs in een notitie aan de klanten van de bank.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....