Waarom steeg de bitcoin koers zo explosief vandaag?

477 totale weergaven

Een combinatie van factoren stuurde de bitcoin koers op 16 februari met ruim 10 procent omhoog naar een piek van 24.895 dollar, de hoogste koers sinds medio-augustus 2022. De optimisten en de bulls nemen zo langzaamaan weer de overhand, nadat het momentum even leek weg te vallen begin februari. Inmiddels is dat positieve sentiment weer helemaal terug en durven mensen het weer over een bullmarkt te hebben.

Goed nieuws vanuit de Verenigde Staten

Op dinsdag werden de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd en de markt interpreteerde die blijkbaar als uiterst positief. In principe ligt de consumentenprijsindex nog altijd op 6,4 procent in de Verenigde Staten en moet deze nog met 4,4 procent zakken voordat de Federal Reserve tevreden is met de inflatie.

De positiviteit lijkt vooral voort te komen uit andere macro-economische cijfers vanuit de Verenigde Staten, te weten de retail-verkopen en de industriële productie. Die waren allebei een stuk beter dan verwacht en zeker in vergelijking met afgelopen maand een stuk positiever.

Steeds meer krijgen mensen de overtuiging dat de potentiële recessie van tafel is voor de Verenigde Staten en dat de blik weer vooruit kan. Dat de blik weer vooruit kan betekent vooral dat mensen het weer aandurven om te investeren in risico-assets als bitcoin, waardoor we nu ook die stevige koersexplosie zien.

Goed nieuws is goed nieuws

Wat helemaal bijzonder is aan de huidige opleving, is dat goed nieuws over de economie weer zorgt voor prijsstijgingen op de markt. De afgelopen maanden was het juist andersom. De markt hoopte op slecht nieuws, omdat dit in potentie zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve gedwongen moest stoppen met het verhogen van de rente.

Nu is dat negatieve sentiment plotseling verdwenen en lijkt iedereen weer te hopen op goed nieuws. Wat dat betreft zijn de ogen op dit moment gericht op komende vrijdag, want dan publiceert de Verenigde Staten weer nieuwe cijfers over de banenmarkt, die op dit moment sterker is dan ooit.

Bitcoin-analist Material Indicators constateert dat de bulls tegen een muur aanrenden na de stijging van 10 procent. "Een sterk banenrapport kan als het startschot van een nieuwe poging van de bulls fungeren", aldus Material Indicators.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....