Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Dominic Williams bij Paris Blockchain Week 2025: De Internet Computer als echte wereldcomputer

Paris Blockchain Week ICP en DFINITY oprichter Dominic Williams 7722

 

Dominic Williams is de oprichter en Chief Scientist van de DFINITY Foundation, en het brein achter de Internet Computer Protocol (ICP). Met een achtergrond als tech-ondernemer en cryptografie-expert werkt hij al sinds 2013 fulltime aan blockchaintechnologie. Tijdens Paris Blockchain Week 2025 deelt hij zijn visie op Web3, de rol van AI, en waarom de Internet Computer anders is dan alle andere Layer-1’s.

Williams werd eind jaren ’90 al geïnspireerd door cypherpunk-ideeën toen hij werkte met Wei Dai’s crypto++ bibliotheek. Sindsdien groeide hij uit tot een van de meest uitgesproken denkers in Web3, met een duidelijke missie: een volledig gedecentraliseerde, schaalbare en veilige ‘wereldcomputer’ bouwen die werkt zoals het internet bedoeld was.

Wat is de Internet Computer (ICP)?

De Internet Computer Protocol (ICP) is een publieke blockchain die ontwikkeld is door de DFINITY Foundation. Het doel? De publieke internetinfrastructuur uitbreiden met cloud-achtige rekenkracht. In tegenstelling tot andere blockchains, kunnen smart contracts op ICP honderden gigabytes aan geheugen gebruiken en rekenen met de snelheid van een moderne CPU — iets wat met Ethereum onmogelijk is.

De Internet Computer draait op onafhankelijke hardware, zonder afhankelijkheid van Big Tech of traditionele cloudservices. Applicaties die op ICP draaien zijn bestand tegen cyberaanvallen, kunnen volledig bestuurd worden door DAO’s en zijn geschikt voor het hosten van onder andere social media-platforms, games, DeFi-apps, enterprise-software en zelfs AI-modellen. ICP maakt het mogelijk om echt Web3 te bouwen: snel, schaalbaar en veilig.

ICP en de kracht van Web3

De Internet Computer is een Layer-1 blockchain met een unieke architectuur. In plaats van te vertrouwen op rollups, bridges of browserextensies, draait alles volledig on-chain — inclusief smart contracts, interfaces en authenticatie. Volgens Williams is dit essentieel als Web3 ooit mainstream wil worden. “Web3 heeft end-to-end beveiliging nodig en naadloze multi-device authenticatie,” schreef hij recent op X.

Een van de nieuwste ontwikkelingen van DFINITY is de upgraded ICP Ninja, een browser-only ontwikkelplatform waarmee iedereen — ook zonder ervaring — een smart contract of token kan lanceren op ICP. De tool biedt AI-gebaseerde assistentie, live feedback, GitHub-integratie en gebruiksvriendelijke sjablonen. Met deze update wil DFINITY de drempel voor Web3-ontwikkeling drastisch verlagen.

AI en de nieuwe golf van applicaties

Volgens Williams is AI geen hype, maar de drijvende kracht achter de volgende fase van blockchain. Tijdens een recente hackathon in Indonesië, georganiseerd door ICP Hub, lag de focus op gedecentraliseerde AI-toepassingen. Meer dan 60 AI-projecten bouwen al op ICP.

Williams stelt dat netwerken die geen platform bieden voor een ‘self-writing internet’, simpelweg zullen verdwijnen. ICP’s infrastructuur ondersteunt AI op schaal en combineert dat met de veiligheid en decentralisatie die Web3 vereist. Dankzij de integratie van AI-tools in ICP Ninja kunnen ontwikkelaars nu direct gebruik maken van intelligente assistentie binnen hun ontwikkelomgeving.

Kritiek op alternatieve architecturen

Dominic Williams staat bekend om zijn scherpe analyses van andere Web3-technologieën. Zo bekritiseerde hij recent het idee dat zero-knowledge (ZK) proofs gebruikt kunnen worden om schaalbare wereldcomputers te bouwen. In een uitgebreide post legde hij uit waarom ZK-proofs, ondanks hun cryptografische waarde, simpelweg niet geschikt zijn voor real-time, grootschalige computationele netwerken.

Volgens Williams leiden ZK-architecturen tot enorme vertragingen en onpraktische datasynchronisatie. “Iedereen wil een magische oplossing vinden, maar als het echt zou werken, zouden wij het zelf gebruiken,” schreef hij.

Zijn punt: ICP werkt omdat het de data repliceert en verwerkt op een manier die schaalbaar en deterministisch blijft — iets wat ontbreekt bij ZK-gebaseerde benaderingen of ‘optimistic rollups’.

Een toekomst zonder browserextensies?

Ook wallets en interfaces blijven een belangrijk aandachtspunt. Williams waarschuwde dat browserextensies niet echt veilig of gedecentraliseerd zijn. Toch nuanceerde hij later zijn standpunt: “ICP heeft een aantal uitstekende browser-wallets voor DeFi en NFT’s, maar uiteindelijk moeten we naar een model waarin alles — zelfs de wallet — on-chain draait.”

ICP gebruikt al Internet Identity en passkey-authenticatie als fundamentele bouwstenen, waarmee gebruikers zich veilig kunnen aanmelden op elk apparaat zonder aparte extensies.

Live verslag op Paris Blockchain Week

Bitcoinmagazine.nl is aanwezig op Paris Blockchain Week 2025 en zal live verslag doen van Dominic Williams’ sessie. We volgen zijn inzichten over ICP, DFINITY en de rol van AI in Web3 en analyseren wat dit betekent voor de toekomst van blockchain.

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Nieuws content editor

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Array
(
    [0] => 212802
    [1] => 212542
    [2] => 212517
    [3] => 212470
    [4] => 214017
)