Donald Trump en crypto: Van scepticus naar favoriet van de cryptomarkt

470 totale weergaven
donald-trump-bitcoin

Donald Trump staat bekend als de presidentskandidaat die het beste kan worden voor de cryptomarkt, maar hij begon eigenlijk als enorme scepticus. Hoe is hij van scepticus naar de favoriet van de cryptomarkt gegaan?

Trump als scepticus voor Bitcoin

Trump stond in het begin niet bepaald bekend als iemand die van crypto hield. In 2019 plaatste hij bijvoorbeeld een specifieke tweet waarin hij liet weten hoe hij geen fan was van Bitcoin en andere cryptocurrencies. In 2021 vertelde hij aan Fox Business dat crypto een ramp was die nog moest gebeuren.

In beide gevallen omschreef Trump crypto als een bedreiging voor de dominante status van de dollar in de globale markt. Zo heeft hij Bitcoin beschreven als oplichterij tegen de dollar.

Verandering van standpunt

Het afgelopen jaar is Trump bijzonder genoeg veranderd van standpunt. In een korte tijd heeft hij besloten crypto te omarmen en de VS ‘cryptohoofdstad van de planeet’ te maken en ‘Bitcoin naar de maan te sturen’. Hierbij heeft hij drie beleidsacties beloofd als hij aan de macht komt:

  1. Gary Gensler, voorzitter van de SEC, ontslaan
  2. Een nationale Bitcoin reserve opzetten
  3. Het creëren van CBDC tegenhouden

Gary Gensler ontslaan

Het eerste standpunt van Trump is het ontslaan van SEC voorzitter Gary Gensler. De SEC (Securities and Exchange Commission) is verantwoordelijk voor het reguleren van financiële activa in de Verenigde Staten. De huidige voorzitter is erg streng ten opzichte van crypto, wat hem een vijand van de cryptomarkt maakt.

Het is vrij onduidelijk of cryptocurrencies vallen onder effecten of onder grondstoffen. De SEC is van mening dat cryptocurrencies meer lijken op aandelen en obligaties dan op grondstoffen en eigendommen. Een nieuwe pro-crypto voorzitter kan deze kijk op crypto verminderen, waardoor de reikwijdte van de SEC aanzienlijk verminderd kan worden.

Hierdoor wordt het makkelijker om crypto te verhandelen en zal hoogstwaarschijnlijk een bullish effect hebben op de markt. Een stijging voor Bitcoin is hierbij te verwachten. Niet alleen de cryptomarkt heeft hier baat bij, maar ook Trump zelf met zijn nieuwe cryptobedrijf World Liberty Financial.

Een nationale Bitcoin reserve

Het tweede cryptobeleid dat Trump in wil voeren, is een strategische nationale Bitcoin reserve. Hiermee onderschrijft Trump het plan van pro-crypto senator Cynthia Lumis, die in een wetsvoorstel voorgesteld heeft dat de Verenigde Staten een miljoen BTC koopt en gedurende vijf, misschien zelfs twintig jaar, vasthoudt.

Hierbij is het de bedoeling om Bitcoin vast te houden als een reserve activum, zoals goud of vreemde valuta. De kans dat dit wetsvoorstel er door gaat komen, is echter niet zo groot, aangezien velen in de Verenigde Staten hier nog tegen zijn. Zo zijn er grote zorgen dat dit de dollar als reservevaluta aan zal tasten.

Creatie van CBDC tegenhouden

Het derde beleidspunt van Trump is het weerhouden van de Verenigde Staten om haar eigen digitale munt te creëren. Op het moment onderzoekt de Federal Reserve de creatie van een digitale dollar in de vorm van een CBDC (Central Bank Digital Currency). Dit wekt zorgen op, aangezien het hierdoor voor de overheid makkelijker wordt om transacties te traceren.

Dit maakt dat staten makkelijker zaken als belastingontduiking, witwassing en financiering van terrorisme aan kunnen pakken. Daarbij kunnen ze ook meer kennis nemen van de staat van de economie, waardoor een effectiever economische beleid opgesteld kan worden.

Echter, veel liefhebbers van crypto zijn hier geen fan van. CBDC’s lijken op cryptocurrencies, maar worden door de overheid in de gaten gehouden. Crypto wordt gezien als een digitale gedecentraliseerde vorm van geld dat een alternatief kan vormen voor nationaal geld. Het lanceren van een CBDC kan deze status van crypto verminderen, wat adoptie tegen kan gaan. Het beleid van Trump moet dit tegengaan.

Trump als favoriet van de cryptomarkt

Deze standpunten maken Trump een favoriet van de cryptomarkt. Door zijn losse pro-crypto beleid zal hij de regulatie van crypto verminderen, waardoor er een vrijere ruimte moet ontstaan voor innovatie voor de markt. Daarnaast lijkt de cryptomarkt veel baat te hebben bij het beleid van Trump voor stijgingen. Hierdoor hebben veel cryptoliefhebbers snel de keuze gemaakt om op Trump te stemmen.

Lees meer over:
Donald Trump

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...