Downgrade van obligaties El Salvador door kredietbeoordelaar Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings ziet in de obligaties van El Salvador een groot risico. De waardering van het staatsschuldpaper is verlaagd van B- naar CCC.

Obligaties

Terwijl de overheid gisteren bekend maakte dat ze tussen 15 en 20 maart hopen te beginnen met haar eigen Bitcoin Bonds, komt er nu minder goed nieuws uit de traditionele hoek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Issuer Default Rating voor de langetermijnleningen van El Salvador is door het Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings verlaagd van B- naar CCC. De reden hiervoor is de “onvoorspelbaarheid van het beleid” en de “adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel”.

De waardering van Fitch lopen van AAA tot D. Op dit spectrum zijn er maar drie slechtere ratings denkbaar (D, DD en DDD). Aan de upside loopt de waarderingstabel door met 16 stapjes.

Downgrade van obligaties El Salvador door kredietbeoordelaar Fitch

Risico’s

Afgezien van de hierboven genoemde factoren, geeft de het ratingsbedrijf nog een reden. Er zullen nog veel kortlopende schulden moeten worden terugbetaald.

In januari 2023 moet er $800 miljoen euro aan obligaties worden afgedekt. Als een fiscaal tekort dit verhindert, doet dit de ratings van langetermijn bonds niet ten goede.

Fitch is van mening dat de toegenomen kortetermijnschuld van El Salvador het vermogen van de regering om haar totale schulden af ​​te betalen heeft geschaad. Het risico van een roll-over is daarmee toegenomen.

Ze voegen er aan toe dat het land de komende jaren te maken kan krijgen met grotere risico’s vanwege “hoge en groeiende financiële behoeften”.

Moody’s deed vorige maand hetzelfde als Fitch. Ook dit iratingsbureau waardeerde de kredieten negatiever.

Omweg via Bitcoin

Dit heeft allemaal te maken met het feit dat El Salvador een (risicovol) experiment is aangegaan door bitcoin te omarmen als wettig betaalmiddel, parallel naast de Amerikaanse dollar. Dit kan dan weer gevolgen hebben op de relatie met het IMF en de financiering die het land in 2022 en 2023 nodig zou kunnen hebben.

De centrale bank van El Salvador heeft echter verzekerd dat de acceptatie van BTC de IMF-besprekingen niet zou beïnvloeden.

Tegelijkertijd wil het Centraal-Amerikaanse land in maart $1 miljard ophalen, buiten deze traditionele partijen om.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador