El Salvador start in maart met eerste uitgifte bitcoinobligaties

De overheid van El Salvador heeft weer iets meer bekend gemaakt over de bitcoinobligaties. Over ruim één maand zullen de staatsobligaties worden uitgeschreven.

Bitcoinobligaties

In november maakte president Bukele van El Salvador bekend dat het Centraal-Amerikaanse land $1 miljard wil ophalen. De helft van dit geld moet direct naar bitcoin gaan, en de andere helft gaat richting mining infrastructuur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee is niet om de traditionele kapitaalmarkt op te gaan, maar om dit op geheel nieuwe wijze te doen: via de cryptocommunity.

Na bekendmaking van het nieuws, zijn alle ministeries aan het werk gezet. Vandaag deelt Mónica Taher, hoofd van Technologische en Economische Internationale Zaken, meer details over deze Bitcoin Bonds. Ook in de lokale krant Diario is het nieuws al gebracht.

"Het eerste uitgifte van de Volcano Bonds van El Salvador zal naar verwachting plaatsvinden tussen 15 en 20 maart. Ze zullen worden gedaan via het Liquid Netwerk - waar iedereen vanaf $100 kan investeren"

Later verduidelijkte Taher dat de 100 dollar in onderstaande tweet slaat op de initiële waarde van de obligatie.

Het is een nieuw idee. El Salvador is het eerste land dat op deze manier staatsboligaties uitgeeft met bitcoin in de hoofdrol. Het is dus onbekend terrein. Wel is het revolutionair te noemen, ook als dit uiteindelijk negatief uitpakt voor president Nayib Bukele en het land El Salvador.

Toegang tot kapitaalmarkt

Alejandro Zelaya, minister van Financiën van het land, vertelt: “Het voordeel van de bitcoinobligaties is dat ze betalingen in cryptocurrency en in bitcoin accepteren. Dit geeft toegang tot een kapitaalmarkt. Het benutten van al die geldstromen en het ontvangen van dit soort geld vergroot de kans op een goede verkoop.”

Wel is het nog maar de vraag of Amerikanen toegang zullen krijgen tot de directe uitgifte. Op veel handelsplatformen gelden voor burgers uit de Verenigde Staten aparte regels.

Het is niet ondenkbaar dat er meer uitgifterondes gaan komen als het streefbedrag van $1 miljard binnen no-time is opgehaald.

Op deze manier hoopt Bukele geld op te halen buiten het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om. Deze VN-organisatie heeft (mede hierdoor) al verscheidene kerel met de dreigende vinger naar El Salvador gewezen. De president trekt zich er echter niets van aan en gaat onverstoord verder, zonder de hulp van het IMF.

De hele uitgifte van de obligaties zal gebeuren via een federated sidechain op Bitcoin genaamd Liquid. Niet decentraal dus, maar ook niet compleet centraal. Eerder werd ook al bekend dat El Salvador bezig is om "bitcoinleningen met lage rentes te verstrekken aan kleine en micro-ondernemingen."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador