Kredietbeoordelaar waarschuwt El Salvador

Volgens de Investors Service van Moody’s ziet het er slecht uit voor El Salvador. In het bijzonder wat betreft de staatsleningen, die door het omarmen van Bitcoin erg slecht worden gewaardeerd.

Kredietbeoordelaar

Moody’s is een Amerikaanse kredietbeoordelaar die ratings uitgeeft over obligaties. Volgens analist Jaime Reusche is de handel in Bitcoin “behoorlijk riskant, vooral voor een overheid die in het verleden worstelde met liquiditeitsdruk”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel heeft El Salvador 1.391 bitcoin op de staatsbalans staan. Geen goede keuze, zo stelt de kredietbeoordelaar:

“Als dat veel meer wordt, betekent dat een nog groter risico voor het vermogen om kredieten terug te betalen. Het is ook een risico voor het fiscale profiel van de uitgever van de obligaties.”

Momenteel staat El Salvador op een verlies. Ze hebben in totaal $71 miljoen in bitcoin gestopt, terwijl hun huidig bezit nu $59 miljoen waard is. De gemiddelde aankoopprijs van de 1.391 BTC van het land is net iets meer dan $51.000.

Het zijn natuurlijk nog ‘papieren’ verliezen. Het lijkt er niet op dat Bukele ‘zijn’ sats binnenkort wil gaan dumpen.

El Salvador heeft momenteel een obligatielening lopen van $800 miljoen die in januari 2023 afloopt. Momenteel wordt deze verhandeld op 78,8 cent per dollar, wat aangeeft dat er weinig vertrouwen is dat de El Salvadoraanse regering dit ooit (volledig) kan terugbetalen.

Dit plaatst El Salvador in een moeilijke positie als het gaat om toegang tot traditionele schuldmarkten en de buitenlandse obligatiemarkt. Moody’s vindt het een risico dat ze bitcoin aanhouden terwijl ze financiële verplichtingen open hebben staan.

Bitcoin bonds

Toch lijkt Bukele al wel een oplossing klaar te hebben liggen: Bitcoin Bonds. Vorige week zijn er ongeveer 20 wetsvoorstellen naar het Congres gestuurd die deze bitcoinobligaties wettelijk mogelijk moeten maken.

De regering hoopt $1 miljard op te halen (afkomstig uit waarschijnlijk voornamelijk de cryptomarkt). De helft van dit geld wordt omgezet in bitcoin. De andere helft wordt gebruikt om de infrastructuur voor miners (en Bitcoin City) te bouwen.

Dit zal helemaal buiten het traditionele financiële systeem om gebeuren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador