Drietal pakt na mishandeling hardware wallet van Nederlander om bitcoin te stelen

Je kunt jouw bitcoin nóg zo goed beveiligen, maar soms kan een zogenaamde '$5 wrench attack' fataal zijn. Dat overkwam ook een 39-jarige man uit Leeuwarden. Een drietal viel zijn huis binnen om de hardware wallet te bemachtigen, inclusief pincode.

Marteling

Het nieuws kwam gisteren op Opsporing Verzocht en de politie heeft beelden van de overval verspreid. De 39-jarige bewoner van een appartement aan de Coopmansstraat in Leeuwarden moest het ontgelden. In de zomer van dit jaar werd hij afgetakeld door drie mannen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de video vertelt hij hoe hij elke maand zijn 'restgeld' in bitcoin stopte. Terwijl hij een sigaretje aan het roken was op het balkon, zag hij mannen in groene hesjes voorbij komen lopen. Later die avond staan de drie mannen voor de deur met een nepverhaal.

Enkele seconden later werd het slachtoffer bij de keel gegrepen en was hij de pineut. De overvallers zeiden alles te weten: dat hij een Ledger heeft en cryptovaluta bezit. Na een marteling met stokslagen gaf de man zijn pincode af en zo kregen de overvallers toegang tot het digitale geld. Het is niet bekend om welk bedrag het ging.

Hardware wallet

Hoe konden de overvallers weten dat de man een Ledger had? Volgens de politie wisten maar weinig mensen van zijn bezit. Daarnaast is er ook een database-hack geweest bij het Franse bedrijf, waardoor klantgegevens op straat zijn komen te liggen.

De cryptocurrency's zijn (volgens een verklaring van de politie) bevroren. Daardoor lijkt het dat het drietal het geld naar een centrale beurs heeft gestuurd om het te verzilveren. Met blockchainanalyse zijn geldstromen echter te volgen, en dus kunnen bedrijven als CipherTrace en Chainalysis verbanden leggen tussen transacties en personen.

Waarschuwing

Laat dit ook een waarschuwing zijn: je kunt nog zo veel geld uitgeven aan de beveiliging van jouw cryptogeld, maar een zogenoemde $5 wrench attack slaat zich letterlijk overal doorheen. Bedenk goed wat je wilt en wat je strategie is. Die is voor iedereen anders, afhankelijk van je risicoprofiel, investeringsbedrag en technische kennis.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsLedgermisdaad