Duitse economie zwaar onderdruk door explosieve stijging energieprijzen

429 totale weergaven

Duitsland gaat in hoge snelheid af op een zware energiecrisis die de potentie heeft om de complete economie onder druk te zetten. Op de futuresmarkt zijn de energieprijzen voor het komende jaar aan een parabolische stijging begonnen en vanaf het begin van 2022 met 720 procent gestegen.

Energie-intensieve bedrijven in de problemen

Met die stijgingen komen vooral bedrijven in de problemen die voor een belangrijk deel van hun business afhankelijk zijn van energie. Als dat jouw grootste kostenpost is en je die op jaarbasis met 720 procent ziet stijgen, dan moet de balans wel heel sterk zijn om dat te overleven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als er niet snel iets gebeurt in Duitsland, dan kan het land in grote problemen komen en dat geldt niet alleen voor bedrijven. Ook individuen moeten immers iedere maand de energierekening betalen en mensen die op dit moment al krap rondkomen kunnen daardoor weleens een koude winter tegemoet gaan.

Het lijkt erop dat in ieder geval Duitsland het conflict in Oekraïne en de gevolgen van de sancties heeft onderschat. Wat dat betreft heeft Rusland de belangrijkste economie van Europa in de houtgreep en dat is niet goed voor het continent. Zonder energie kan een land niet draaien en we zien de paniek die daaruit voortkomt nu duidelijk terug in de energieprijzen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe betekent dit op het gebied van mining niet veel voor bitcoin. Duitsland heeft nooit de energieprijzen gehad die het aantrekkelijk maken voor individuen of bedrijven om in Duitsland te minen. Voor de bitcoin koers kan het wel gevolgen hebben.

Mensen hebben hierdoor simpelweg minder geld over om te investeren en zeker als de complete economie onder druk komt te staan, dan vlucht iedereen waarschijnlijk naar de euro. Dat is immers de munt waarin mensen in Duitsland de rekeningen moeten betalen.

Inflatie en crises zijn nooit goed voor de koersen van financiële assets en deze ontwikkeling is daar geen uitzondering op. Als de boel in Duitsland onder druk komt te staan, dan gaat de rest van Europa dat ook voelen en ons continent is een belangrijke drijver voor de bitcoin koers. Alles bij elkaar is dit dus een hele donkere ontwikkeling voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....